Eşitlik ve adalet yüzbinlerce yıllık insanlık tarihininn en önemli kavramları arasındadır.
İnsanlık, bu iki kavram için çok büyük uğraşlar vermiş, çok acılar yaşamış ve sonucunda bu iki kavramı daha niceleri gibi toplumsal yaşamın belleğine kazıyarak gelmiştir bu güne.
Nedir eşitlik diye kafa patlatmak şarttır eğer konu hakkında kafa patlatmaz iseniz, eşitlik diye diye saçmalamanın dibine düşmeniz kaçınılmazdır.
Eşit işe eşit ücret diye diye varılan nokta, maden işçisi de 8 saat işliyor, kiralık taksi dükkanında, masa başında evrak dolduran birey de 8 saat çalışıyor o halde ikisi de 1000 tl almalıdır gibiyseniz, gibisiniz evet, düşünür gibi, hani Hoca Nareddin’ in alinası gibi.
Eşitlik üzre düşününce, insanın insana eşitliği kadar kurumun , örgütün, devletin, eyaletin eşitliği de düşünülmeli değil mi.
Ali’nin Alekko’ya eşitliğini savunur ve talep ederken, türklerin elenlere eşitliği de gündeminizde değilse, 300 000 türkün 300 000 elene eşitliğinden sonra geriye kalan 500 000 elen için karşılığında türk yok diye, bay anastasiedes kadar ve gibi düşünen şey olursunuz.
Ve elbette adalet.
Adalet ki mülkün temelidir.
Mülk  ki o da idare demektir, Mülkiye Mektebinden  ( sonradan adı Siyasal Bilimler Fakültesi- SBF olan mektep) mezun olup da mülk kavramından sadece malı anlayan mallar konu dışında kalsınlar desem de onlar inadına konunun içine girerler ki, inadınan ata binen, attan düşer denmiştir.
Adalet eşitlikten bile önemlidir denebilir.
Ve eğer biri yoksul biri varsıl iki kişi yerde 1milyon lira bulursa,  adalet bunun büyük bir kısmının yoksulun hakkı olduğunu ileri sürmeyi ve canla başla savunmayı boyun borcu kılmıştır insan olana.
Ne yani Kıbrıs Adasının çevresindeki denizlere bay Anastasiedes’İn anası mı saklamıştır karbon yataklarını.
Akdenizin bütün doğal kaynakları Akediz ülke halklarınındır ve bu kaynaklar bölgenin en zenginlerinin zenginliklerini geometrik olarak katlamaları ve bölgede zorla baskı ile yoksullaştırılan halkların ensesinde daha beter boza pişirmeleri için değil , yoksul halkların yoksulluktan kurtarılması için kullanılmalıdır.
Çoğu yoksul bırakılmış devletler ve bunları yoksullaştıran az sayıdaki varsıl devletler var oldukça barış ve huzur görmeyecektir dünya.
‘ Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar’ denmiştir Türkçede ve eminim aynı anlamda sözler söylenmiştir dünyanın bütün dillerinde.
Anastasiedes’in, en azından 
onun, bizi- türkleri kendisi kadar ve gibi insan görmediği bir kere daha kanıtlanmıştır.
Evet bayım % 18, % 82 ye eşittir ve adalet adadaki bütün insanların, elen- türk- maronit- ermeni aynı ve eşit düzeyde bir refah seviyesinde olmasını gerektirir.