Dünya güneşin çevresinde milyonlarca yıldan beri atıyor olduğu turlardan bir tanesini daha tamamladı ki yeni bir yıla daha giriyoruz.

Güneşin, daha kaç defa kendi ekseni etrafında ve güneşin çevresinde döneceği meçhul.

Orta lise mekteplerine giderken, dünyanın dönüyor olduğunu Galileo Galilei’nin keşfettiği yazardı anlı şanlı ders kitaplarında ve eminim halâ öyle yazıyor bizim ve dünyadaki bütün hakların ders kitaplarında.

Benim emperyal kültür dediğim işte tam da bu.

Galileo şüphesiz ki önemli hatta çok önemli bir bilim adamı. Şubat 1564 yılında doğmuş.

Ve antik Mısır medeniyeti Milat’tan 5000 yıl önce takvim kullanmaya başlamış. Hem de yılı, yılları, 12 aya ve hatta 365 güne bölen takvim.

Hal böyleyken nasıl olur da bilim çevreleri hak ettiği pek çok başarı yanında hiç de hak etmediği dünya dönüyor keşfi başarısını da Galileo’ya beleş bedava verip, bütün dünya halklarının da bunu doğru kabul etmesini dayatıp alkışlatmış.

Çok da şaşılacak bir şey değil bu.

1992 de anlı şanlı BM Genel Kurulunda Amerika kıtasının keşfinin 500 yılı törenlerle kutlanırken, devletlerin BM temsilcileri ard arda söz alıp da bu muhteşem keşfin önemini alkışlarla  selamlarlarken,  Venezuela temsilcisinin ‘ siz geldiğinizde biz binlerce yıldan beridir burdaydık’  diye seslenmesi, emperyal kültürün teneke gürültüsünü andıran sesi yanında cılız bir ses olarak kalmıştı.

Ummak isterim ki, okullarımızda ders veren coğrafya- tarih- fizik öğretmenleri Galileo konusuna sıra geldiğinde,  öğrencilerine  ‘ Dünyanın dönüyor olduğunu,  batılı  hristiyan beyaz bir adam olan Galileo’nun keşfetmiş olduğu, her ne kadar da ders kitaplarınızda yazıyor olsa da, bu doğru değildir çocuklar, örneğin Antik Mısır’lılar Milattan önce 5000 yılında 365 gün ve 12 aylık takvim kullanıyordu  bu da  dünyanın kendi ekseni ve Güneş çevresinde döndüğünü bildiklerinin kanıtıdır’ desin.

Sorgulamak her şeyi. Evet her şeyi sorgulamak 2020 de ilkeniz olsun be insanlar.

Sorgulamak çünkü, bir canlı türü olarak ömür tüketiyor olmaya son vererek, bir insan olarak yaşamaya başlamanın ilk adımdır.

Sorgulayın, okulunuzu, örgütünüzü, partinizi, devletinizi ve en acımasız şekilde de kendinizi.

Sorgulamazsanız, 2020 gelmeyecek, 2019 da kalacaksınız