Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) belediye sınırları içindeki 4 gece kulübünü kapattı.
Gece kulüplerinin, 2016’da başlayan mahkeme sürecinin uzaması ve sonuç alınamaması nedeniyle bugün kapatıldığı açıklandı.
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Lefkoşa sınırları içindeki gece kulüpleri, yasada belirtilen koşullar dahilinde değil, yasa ve tüzüklere, insan sağlığına aykırı olarak işletiliyor. Bu nedenle LTB olarak hak ve yetkilerimizi kullanmak durumundayız” dedi. 
Harmancı, “Beklentimiz ve talebimiz en kısa sürede seks işçiliği tanımı yapılarak, burada işletilen/işlemek zorunda bırakılan kadınların temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasının sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Mehmet Harmancı, yargı karşı yönde bir karar vermezse, bu iş yerlerinin, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alıncaya kadar kapalı kalacağını, işletme izinleri yenilenmeyeceğini belirtti.

“2016 YILINDA KARAR ALINMIŞTI”
LTB Başkanı Harmancı, 2016 yılında LTB tarafından Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren gece kulüplerinin 2017 yılından itibaren izinlerinin yenilenmeyeceğini belirten bir karar alındığını anımsattı. 
2017 yılı başında bu kararın durdurulması için gece kulüpleri tarafından LTB aleyhine dava dosyalandığını aktaran Harmancı, LTB’nin, mahkemenin kısa sürede sonlanmasına istinaden sözlü taahhütle karar alınana dek gece kulüplerinin faaliyetlerine yönelik müdahalede bulunmayacağını belirttiğini kaydetti. 

“SÖZLÜ TAAHHÜDÜN GEÇERLİ OLMADIĞI MAHKEMEYE İLETİLDİ”
Bu sürede kayda değer bir ilerleme yaşanmadığını dile getiren Harmancı, geçtiğimiz hafta sözlü taahhüdün artık geçerli olmadığının mahkemeye iletildiğini belirtti. 
Bugün itibarıyla Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren gece kulüplerinin LTB tarafından kapatıldığını söyleyen Harmancı, aradan geçen süre zarfında bu konuda yasa yapıcının hareket etmemesinin ve seks işçiliği konusunda yasal bir zemin imkanı yaratılmamasının bu sonucu doğurduğunu belirtti. 
Başkan Harmancı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Ülkemizdeki bu konuyu ele alan tüm raporlardaki içerikler birbiriyle örtüşmektedir. Tümünün sonuçlarında ‘konsomatris’ olarak çalışan kadınların, gece kulüplerinde çalışanlar dahil, seks işçiliği yaptığı, çalıştıkları koşulların seks köleliği koşulları olduğu ve ‘konsomatris’ olarak çalışan kadınlar arasında insan ticareti mağdurları olduğudur. 
Tüm bu gerçekler ışığında, söz konusu gece kulüplerinde, yasada belirtildiği gibi ‘konsomatris’ çalıştırılmadığını, seks işçilerinin çalıştırıldığı ve bu seks işçilerinin koşullarının insan ticareti ve seks köleliğine yol açan koşullar olduğu kanısına varmak veya bu yönde tespitte bulunmak için makul nedenler vardır.
Belediyeler yasasının 16. Maddesi ve özellikle 3. Fıkrası, 7. Fıkrası, 82. Maddesi ve bu madde altında tanzim edilen tüzük belediyeye açıkça açma ve çalıştırma izni vermeye yönelik yetki ve takdir hakkı vermektedir. Hatta neleri dikkate alacağı veya yapılan başvuru haricinde iş yapma yasaklanmıştır. 
Keza; 7/2000 sayılı yasayla, yasa koyucu 5. maddede Gece Kulüplerinin yer aldığı ‘İlgili Belediye’yi görüş belirtmek üzere yetkili kılmaktadır. Bu bağlamda Lefkoşa sınırları içerisinde bu gece kulüplerinin yasada belirtilen koşullar dahilinde değil, yasa ve tüzüklere, insan sağlığına aykırı olarak işletildiği için LTB olarak hak ve yetkilerimizi kullanmak durumundayız.”
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu