YDÜ, geleceğin teknolojileri arasında gösterilen ve Airbus başta olmak üzere uçak sanayisi yanı sıra F1 yarış araçlarında kullanılan kompozit malzeme karbon fiberden araba üretecek.

 

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’in AR ekibi liderleri ile Londra’ya giderek geleceğin teknolojileri arasında gösterilen ve Airbus başta olmak üzere uçak sanayisi yanı sıra F1 yarış araçlarında kullanılan kompozit malzeme karbon fiberden araba üretmek için çeşitli anlaşmalar yaptığı belirtildi.

 

İ. Günsel; Hedefimiz minumum enerji ile maksimum mesafe…

Açıklamada Doç. Dr. İrfan S. Günsel’in çok yoğun bir çalışma temposu ve disiplini ile üretilen Güneş Tanrısı RA 25 yarış aracının ardından aerodinamik yapısı ve estetikliği ile yeni bir yarış aracı üretmeye başladıklarını söylediği belirtildi. Günsel “daha temiz bir gelecek için alternatif enerjili araç geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz. Yeni üreteceğimiz araçlarda havacılık ve uzay sanayisinde geniş kullanımı olan karbon fiber uygulamasına geçiyoruz. Bu kapsamda Londra temaslarımız fevkalade olumlu sonuçlar vermiştir. Hedefimiz minumum enerji ile maksimum mesafe gidebilen araçlar üretmektir” dediği vurgulandı.

 

Dünyamızı daha yaşanılabilir yapmaya yardımcı olabilecek bir teknoloji kullanacağız…

Gelecekte, kompozitlerin nano malzemelerden türetilmiş daha yetkin matrisler ve elyaflar ile geliştirileceğinin pek çok çevre tarafından kabul edildiğini söyleyen İ. Günsel “Dünya’nın bir çok üniversitesi ve araştırma laboratuvarında geliştirme çalışmaları aralıksız olarak devam etmektedir. Kompozitler, Dünya’yı daha hafif, daha dayanıklı aynı zamanda da daha yaşanılabilir yapmaya yardımcı olabilecek bir teknoloji olarak gelişmesini sürdürecektir. Dünya’nın geleceği açısından son derece önemli olan bu alanda yapacağı çalışmalar ile üniversitemiz YDÜ de önemli aktörler arasında yerini alacaktır” diye konuştu.

 

Üreteceğimiz ilk karbon fiber otomobil RA 26…

Karbon fiber malzemenin standart metal malzemelerin yerini alması için gösterilen çabanın  en büyük sebebinin aracın ağırlığının kompozit malzeme kullanımı ile bir hayli düşürülebilmesi olduğunu ifade eden İrfan S. Günsel “araçlarda kullanılan standart metal malzemelerden en az iki kat daha hafif olan karbon fiberi 2015’de üretimi tamamlanacak yarış otomobilimiz RA 26’dan başlamak üzere diğer araçlarımızda da kullanacağız. Böylelikle araçlarımızın hem daha hafif hem de daha az yakıt harcayan özelliğiyle daha çevreci araçlar olmasını sağlayacağız” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu