Kendimizle federasyon kurmayı öneriyorum.

Bütün partiler,  eşit siyasal haklara sahip olarak bir federasyon kursunlar biz de alkışlayalım.

Eşit haklara sahip olmak eşit başarı anlamına gelmiyor.

Tümü de, yıllarca iki toplumlu iki bölgeli diye başlayan manzumenin propagandasını yaptıklarına göre, yakın çok yakın geçmişe kadar  Kıbrıs sorunun çözümünde aralarında belirgin bir fark olmayan  ve tümü de iktidar partisi- ortağı olduğundan ve nerdeyse bir birinin tam aynısı icraatlara imza attıklarından dolayı yukarda önerdiğim federasyonu oluşturmak hiç de zor değil.

Böyle bir öneri saçmadır demezden önce yaşadığınız kırk yılı düşünün.

Nerdeyse her konuda benzeri söylemler ve icraatlar içinde olan bu partilerin,  bir birlerine karşı eleştiri sınırlarını aşarak nerdeyse hakarete ve aşağılamaya varan tavırları niyedir.

Aşağılama ve hakaret siyasal bir eylem ve söylem biçimi haline geldiyse ( ki evet gelmiştir ve belirleycidir ) partilerin kendilerine çeki düzen verme zamanı gelmiş de  geçmektedir.

Benzeri görüş ve söylemlerinden daha da önemli olarak, kendilerini ve görüşlerini aynı lisanla ( ana lisanları olan Türkçe ) ifade eden bu partilerin kendi aralarında bir federasyon oluşturmaları saçma da…

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda birinin ak dediğine diğerinin kara dediği ve üstelik de bu deyişleri farklı ana lisanlar, farklı resmi lisanlar ile açıklayan iki ayrı halkın ve farklı ana lisanı olan  7 siyasi parti ile diğer lisanın 9 siyasi partisinin oluşturulması umud edilen- tam 50 yıldır umud edilen-  federasyon akla uygun mu.

Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Elenleri elbette ki pençe penç tartışarak, Ana vatanlarının da desteği ile bir anlaşmaya varmalı fakat olası anlaşma gerilim ve giderek çatışma, savaş potansiyeli taşımamalıdır.

Misal ; federasyon konusunda CTP- TDP ile en yakınmış gibi bir algı yaratan AKEL in Akdeniz, doğu Akdeniz karbon kaynakları ve bunların kullanımı konusunda, bu Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenlik sorunudur, ve egemenlik tartışılmaz tartışılamaz deyen Anastasiedes ile nerdeyse aynı söylemin maşrabbası olduğunun emareleri vardır. Yoksa bu konu federasyon dışı mı.

Şakayı bıraksın partiler, federasyondan ve çözümden ne anladıklarını meclis kararı haline getirsinler.

Güney Kıbrıs Rum cumhuriyetinde böyle bir konsensus ve dahası ULUSAL KONSEY VARDIR.

HER ULUS KENDİ KONSEYİNİ KURMA HAKKINA SAHİPTİR.