1970  li yıllarda İstanbul’da okuyan öğrencilerin meraklıları hatırlayabilir Dostlar Tiyaytosunu, oyunlarından  biri de Kafkas Tebeşir Dairesi idi.

Şöyleydi bir sahnesi. Kadı uzanır kanunlar kitabını alır ve altına koyar, üstüne oturur, ve der ki kanun çalgısına uzanırken ‘ kanun var üstüne oturulur’, kanun çalıgısını da önüne koyar ve ‘ kanun var çalınır’ diyerek devam eder.

Hukuk kanunlar, anayasa manzumesinden ibaret midir.

Hak kavramını içselleştirmeyen insanlar topluluğunun hukuk düzeninde ya da hukuk devletinde yaşaması olası değildir.

Değildir çünkü hiç bir yasa ve elbette ki anayasalar hak üzerine inşa edilmemiştir, edilemez de.

Hak kavramını içselleştirmediğiniz sürece en yüksek hukuk mekteplerinden mezun olmak, hiçbir mezunu adil yapmaz, hakim savcı yapar belki ama adil olmak ile, hak’kı gözetmek ile hakim olmak avukat olmak, savcı olmak aynı şey değildir.

Kendi tuttuğu takımın kasap futbolcusu rakip takımın acar sol ya da sağ açığına tekmeyi bastığında yüreği zevkten murabaa olan bir fanatikten adil olmak ne kadar beklenemezse, bizim çocuk sınavdan 4 aldı, yap bir arkadaşlık da geçsin sınıfını diye öğretmen arkadaşına ricacı olandan da hak peşinde koşması beklenemez.

Önce aynaya sonra çevrene bak ey Kıbrıs türkü, haktan yana mısın yoksa çıkarından yana mı.

İster oy isteyen ol, ister oy veren eğer içinde kanunlardan nizamlardan azade olarak hak kavramı, adil olma kavramı kök salmamışsa, hiç şikayet etme yaşadığın bu düzen, örgütlenmiş her bir partisi ile, o örgütlenmiş siyasi partilere gözü kapalı destek veren senin, sizin eserinizdir.

Hiçbir ciddi fonksiyonu olmayan atamalarda bile, bizim adam, onu atıyalım diyebiliyorsa partiler ve atanan da ‘ ama burda bir yanlışlık var, ahlâken bu atama teklifini bana yapmamanız, yapamamanız gerekiyordu, o yüzden teklifinizi kabul etmiyorum, sizin düştüğünüz, bu adaletsiz, haksız uygulamaya ben de alet olmak istemiyorum’  diyemiyorsa.

Hayır hayır,  bilmem ne P partisi değil, hepinizin içinde debelendiği ve dahası debelenirken menfaat peşinde koştuğu peeeee ya da pesss partisi, yani…

Yanisi şu hepiniz sorumlusunuz.

Kanun var üstüne oturulur ve kanun var çalınır.

Oysa hak ve adalet çalmak üzre değildir