Omo beyazlatır.
Bu reklâmsözü ilk kez duyup okuduğumun üstünden neredeyse yarım asır geçti.
İhtiyarladım ben, reklâmlar hiç ama hiç yaş almadı indinizde.
Yarışıyorsunuz nesneler ile, kaybedeceğiniz, kaybettiğiniz kesin bir yarış bu ve siz fark etmeyesiniz diye nasıl da nesne olduğunuzu, habire farkındalık semineri veriyorlar size ve alıyorsunuz bayıla bayıla.
Daha beyaz dedi omo kendi geçmişini inkâr eder gibi ve daha beyazı aradınız aldınız, unutup sakız gibi çarşaflarınızı örtülerinizi, unutup kendi dününüzü.
Beyazın da beyazı var dedi, yinelediniz kendinizi cumburlop atladınız.
Yarışıyorsunuz, yarıştırıyorlar sizi, şimdilerde akıllı şeylerle.
Telefonundan tutun da, televizyonlara, otomobillere, evlere kadar her bir şeye akıllı sloganı eklemişler. Niye mi.
Hay aklınızla bin yaşayasınız diye.
Bin yaşayın, on bin yaşayın ve sakın düşünmeyin akıllı işaret de ne demek diye.
Akıllı olsun telefoncuğunuz itirazım yok ve fakat telefon şirketlerinin itirazı çok.
Aklın sınırı yok onlar için her yıl bir üst akıl yerleştiriyorlar seri üretimlerinin içine ve cebinizdeki aklınız yetersiz kalıyor saniyenin binde biri kadar daha hızlı işleyen üst aklın karşısında.
Pamuk eller cebe ve işe yaramaz akıl da başa.
Kazanmanız namümkün bir yarışa soktular sizi ve yarışıyorsunuz.
Yarışın daha modern bir otomobil için, komşunun otomobili ile, komşu, sizin komşunuz iken, siz de komşunuzun komşusu oluyorsunuz kaçınılmaz olarak ve bu yarış durmaksızın sürüyor siz ve komşunuz arasında sansanız da; otomobil şirketleri çoktan turlar bindirmiş size gülerek seyrediyor yarışta olma hali zannetiğiniz halinizi, sizin ve komşunuzun.
En uzak mesafesi Cumhur’un sürüşüyle bile taş çatlasa iki saatlik olan şu güzelim KKTC  yollarında, bilmem kaç beygir gücünde, bilmem kaç çekerli ve sıfırdan yüzseksene bilmem ne kadar saniyecikte fırlayan otomobillerinizle caka satın, hummer askeri araçlarından düğün arabası yapın ve caka ile yarışın.
Teknoloji adı ile anılan ahir zaman dini, çoktan din iman bırakmamış insanlıkta.
Asla kazanamıyacığınız yarışın galibi teknoloji, her gün kendini eskitiyorken, lütfen dikkatle okuyun, sizi üretiyor dev şirketler kendi nesneleri sizleri kullansın diye.
Bir düşünün teknolojiyi siz mi kullanıyorsunuz, teknoloji sizi mi.