Bir kilo patates ile kaç kişi doyar.

Bu kilo eğer Afrika’da yenecekse kaç kişi.

Yüz kilo bin kilo derken milyon kilo patates kaç insanın açlık sorununu giderir.

Bir ton patatesiniz olsa ne yapardınız, oturup yiyecek haliniz yok sanırım.

Bir milyon ton patates ile ne yapılabilir.

Bir düşünün bir milyon ton patates Afrika için ne anlama gelir.

Dünkü yazımda ambalaj çağındayız denebilir demiştim, patates ile ambalaj arasında bir ilişki kurmaya çalışırsak eğer aklımıza gelecek ilk ilişki cips adı ile pazarlanan incecik kıyılmış patateslerin haşır huşur eden cafcaflı, gümüşi alüminik renkl cips paketleri ile pazarlanarak fiyatının onlarca kat artırması olabilir. Bir de marka haline getirilmiş neredeyse sıfır et oranı ile pazarlanan sanayileşmiş köftelerin yanında karton kutu ambalajı ile pazarlanan bir biçimi de var patatesin.

Dondurularak elma patates, parmak patates olarak ambalajlanmış halleri de var tabii ki.

Ama bilmediğim bir başka ilişki de var patates ile ambalaj arasında ki,  çağımıza ambalaj çağı denmesinin, denebilmesinin zirvelerinden biri olurken hatta onu da aşarak çağımızı bir rezillikler, doyumsuzluklar kudurmuşluklar ve utanmazlıklar çağı olarak nitelememe de yol açıyor:

Danimarka’da bir firma her yıl tam bir milyon ton patates satın alıyor.

Alıyor almasına da ne yapıyor dersiniz.

Ben kırk yıl düşünsem aklıma gelmesi na mümkün bir halt ediyor Danimarka’daki firma Hollanda’daki bir başka firma ile işbirliği halinde.

Her yıl bir milyon ton patatesi, besin olarak ihtiyaç duyanların haklarına, karın doyurma / beslenme haklarına rezilce, utanmazca bir ticaret zihniyeti ile saldıran bu firmalar tam bir milyon ton patatesi AMABALAJ MALZEMESİ olarak kullanıyor.

Fabrikaya gelen bir milyon ton patates çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra Hollanda’daki fabrikaya gönderiliyor ve orda da başta yumurta olmak üzere, aralarında elektronik eşyaların da olduğu çeşitli ürünlerin ambalaj malzemesi haline getirilerek pazara / piyasaya sunuluyor ve AB’nin de bu rezilliğe dur demesi bir yana, temiz pazarlama yöntemi olarak alkışlıyor ve galiba teşvik de veriyor.

Hay sizin pazarlama tekniklerinize, ambalaj sanayinize / sektörünüze