Alın teri bir değerdir.

Döviz karşısında türk lirası tepe taklak gidince sevindirik olanların en birincisi olan bir ceride, hergün hergün ‘emek en yüce değerdir’ diye bir spotla da sürülse piyasaya belli ki değer ile fiyat arasındaki farkı bilmemenin fiyatı ile bakıyorlar hayata.

Alın teri bir değerdir ve bu değer, budaydan patatese, böğrülceden domatese kadar ve daha nice besin değerine katkı koyar.

Kerpiç yoğurur alın teri,  taş çeker tuğla dizer, hasır örer, tahtayı işler, demiri tuncu.

Fabrikada üretir, ofislerde düzenler.

Hatta günümüzde seyrek görülse de matbaa da harf dizer .

Hürriyet doğaçlama değildir. Aklın ve fikrin bilginin onurun,  elbette kol gücünün emeği ile oluşan bir değerdir hürriyet ve alınmaz satılmazdır.

Zaten değer dediğiniz şey ne alınır ne satılır.

Alınıp satılanlar metalardır.

Ve haysiyet ve onur ve vicdan ve saygı ve vefa ve sevgi meta değildir.

Başka hiçbir canlının kültürel bir geçmişi yoktur. Kültür, insanların bilgi beceri akıl ile oluşturdukları değerler toplamıdır ve bu toplamın doruk noktası da insanların birbirlerini bularak dayanışarak oluşturdukları tasa ve kıvançta birlik olma değeridir

Ne türklerin kıvanç ve tasada birlikleri  almanlarınkine benzer ne de elenlerin kıvanç ve tasada birliktelikleri ruslarınkine.

Ha diyecekseniz ki evrensel insanlık değerleri işte o hiç alınır satılır değildir.

Amerikanın iş adamları – kadınları, asla ve katiyen bir türk köylüsü- yunan işçisi kadar saygılı değildir insan hakları dediğiniz haklara.

Yanisi şu, insanların patronlardan ve bu patronların ortaklaştığı şirketlerden, kuruluşlarından, devletlerinden alacak insanlık dersi yoktur.

Onlar, parayı dayarlar alnınıza ve eğer teslim olursanız sizi alırlar, yetşip alındıktan sonra da metasınız ve doların kaç tl ettiği artık hükümsüdzür, hükümsüzür çünkü sizi almışlardır.

Hükümsüzdür çünkü insan kendini satmak için dolar aramaz, ararsa insan olmaktan çıkmış, alınıp satılabilen meta olmuştur.

Sıkıntı varsa, evet vardır.

Çaresi de yetinmeyi bilmekten geçer.

Yetinmeyi bilmek ne demektir diye soruyorsanız, bu yetinmiyeceğinizi gösterir

Arzularınızın esiri iseniz, sonu yok bilesiniz.