Fazla.

Dağlar fazla olabilir mi, ovalar, taşlar, ağaçlar kuşlar?

Hava, su olabilir mi fazla?

"Nüfusun fazlası" ne demektir?

Ya doğal kaynakların dünya nüfusunun ihtiyaçlarına yetmediğine, yetemeyeceğine inanabilir miyiz, inanmalı mıyız?

Kaç çocuk kaç erkle adil bir ilişki yaşayabilir. Kaç çikolata üretilmektedir dünyada ve bunlar kaç çocuk için değil, hangi çocuklar için üretilmektedir?

Hangi çocuklar kaç kilo kiraz yemek hakkına, olanağına sahiptir ve hangi çocuklar kirazı göremeden ölüp gitmektedir dünyadan?

Küreselleşen ve küçülen dünyada kimler açlıktan, evet düpedüz açlıktan ölmektedir?

Çetin Altan’la beraber enseyi karartmamaya özen gösterenler kaç kişidir ve enselerinin kararması için ne lazımdır?

Kaç milyar insanın ensesinde boza pişirmektedir enseyi karartmayıp ak tutanlar?

Ensesine vurulup lokması ağzından alınanlar kaç milyardır ve kaç bin ensesi kalın derdest etmektedir hayatı doğal yolundan normal kâra?

Hiçbir insanın fazla olmadığı günleri zamanları da görüp geçirmiştir dünya ve zaten fazla kavramı sınıfın icadından sonradır.

Hakim sınıf, mahkûm sınıfın az ya da fazla olduğuna karar verme saçmalığını iktidarı için gerekli görmüştür.

Hiçbir elma ağacı üretim fazlası vermez. Veremez, çünkü elmanın tabiatında satılmak yoktur, sonra sonra elmanın satılabilirliği icat edilince ürün fazlası mevhumu, artı değer kavramını da yanına alarak doğal hayatı kapitalizm normaline devirmiştir.

Bu müthiş bir kırılmadır.

Bu kırılma insanın insana, insanın kendine ve hayatına yabancılaşması sonucunun nedenidir ve bu yabancılaşma insanı etkin konumundan alıp, erk karşısında edilgen pozisyona itmiştir.

O gün bu gündür üretim fazlası yoksulluğun işareti, belirleyicisi olmuştur. Ve üretim fazlasına yaslanarak erki ele geçirenler, kendilerine daha konforlu, daha da konforlu, en konforlu bir gün ve gelecek tasarlayıp uygularken, mahkûm ettikleri ve ücrete bağladıkları için de, hep karanlık, hep karanlığı kurgulamışlardır.

Bir düşünün asgari ücret ne demektir ve azami kâr kanunu niye yoktur?