Çeşit çeşit ayna vardır.
Endam aynasından tutun da cep aynasına kadar boy boy ayna.
Aynaya bakmalı. Tek tek, aile olarak, köy ve köylüler olarak, şehir ve hemşehriler olarak, örgüt, parti olarak ve partililer olarak her gün, en az günde bir defa, sabah uyanınca, yeni bir güne yeni bir ben olarak mı uyandık, yoksa dünkü güne dündeki ben, biz olarak mı uyandık diye bakmak şart. Aynaya bakmak diye bir boyun borcumuz var şu şartla ki; aynamız en güzel, en yakışıklı, en hızlı, en cesur, en dürüst, en akıllı benim formülü ile yapılmamış olacak.,
Aynaya baksaydık eğer.
Her köyde muhtar ve futbol külübü varken köylerimizi ilkokulsuz bırakmazdık.
Her okulda ayna olsaydı ve muallimler, muallimeler, müdür beylerle müdüre hanımlar ile okul aile birlikleri aynaya bakacak ve okul avlularının öğretmen otomobilleri için oto park değil, öğrenciler için teneffüs ( nefes alma ) alanı olduğunu hatırlayacaklardı.
Aynaya bakarak ve görerek kendini evden işe doğru yola çıkan bir memur, amirin ve devletin değil kamunun görevlisi olduğunu bilecek ve kendisine yapılmasını hiç istemediği muameleyi, amirin emri öyle diye aslında kendine benzeyen vatandaşa yapmıyacaktı.
Aynaya baksaydı arsa ya da ev sahibi, avuç içi kadar KKTC de ihtiyacın çok üstünde konut olduğunu,  aynadaki, kendine söyleyecek ve evlatlarının torunlarının ülkesini müteahhitlere har vurup harman savurmıyacaktı.
Ayna olmalı her partinin girişinde ve vekiller ile üyeler partiye her girişte, partiye girenin, Che, Lenin, Troçki, Adnan Menderes, Türkeş, Ecevit, değil kendisi olduğunu ve biraz önce, 3 odalı evinden çıkıp Abdi Çavuş sokağından, Efe’nin kahvesinin ordan geçerek parti binasına geldiğini fark edip, ayaklarını bu topraklara basarak siyaset eyleyecekti.
Ayna olsa girişinde bakanlıkların ve her bir bakan kaçınılmaz olarak aynaya baksa bakanlık girişinde, 1, 70-75 cm boylarında, senin onun gibi biri olduğuna ve bakan olmazdan önce kim olduğuna uyanarak, bütün dağları ben yarattım edasının komik hem de acınası komik olduğuna uyanacak ve memleketteki bakanlık işleri bu kadar berbat gitmiyecekti.
Meclis girişinde ve toplantı odasında ayna var mı bilmem, yoksa olmalı, olmalı ki vekiller  meclise girerken, kürsüye çıkarken bakmalı ki unutmuşlar sandığım kimliklerini ve KKTC de vekil olduklarını hatırlasınlar.
Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı ofisinde de ayna olamalı.
Ayna- endam aynası hepimize şart.
Aynaya bakıp, kendimizi görelim.