Akıllı olmak üzerine düşünmek gerekliliği vardır. Hele de  ‘‘daha akıllı’’ meselesi için bu gereklilik boyun borcudur.

 Kim kimden daha akıllıdır sorulursa, taraflar kendilerinin diğerlerinden daha akıllı olduğunu savunacak hatta iddia edeceklerdir.

 Evet ‘‘daha’’ olduklarını iddia edeceklerdir ve hemen akabinde de  ‘‘ötekileştirme’’ kavramına karşı hem de çok karşı, fena halde karşı olduklarını savunacaklardır. Kendi hallerinde bırakıp sadede gelelim.

 Akıllı olmak ne demektir. Akıl için bilgilenme bilme, anlama ve hatta alışık, alışmış olmaya ihtiyaç vardır. Alışmış olma hali de nereden çıktı demeden önce, örneğin kedi beslemeye alışık, alışmış olmayanların kedilerin ev halleri sokak halleri üzerine akıl yürütmeye kalkmaları ‘‘bekâra karı / koca boşamak kolaydır’’ deyimini haklı çıkarmaktan öteye bir kıymeti harbiyesi yoktur.

 Bilgi, bilmek anlamak değerlendirmek yorumlamak gerekleri yerine getirildiğinde akıl ortaya çıkar mı.

 Hitler ve onun Almanya’sı, generalleri, nazileri, gestaposu askerleri ve halkı o yılların Avrupa’sına hatta dünyasına göre bilme, anlama alışkın olma meselelerinde ilk sıralardaydılar.

 Akıl denen mesele üzerine düşünmeden Hitler’in ve Almanya’sının, savaşın gidişatı değişinceye kadar akıllıydılar tabii ki demek olasıdır, bu saçma sapan ve düşüncesizce, akılsızca olasılık günümüz dünyası için hatta bu küçücük Kıbrıs adası için de geçerli.

 Durup dururken Ukrayna’da kriz yaratan Biden ve Amerika’sı ile Putin ve Rusya’sı için akıllı hatta çok akıllı, en akıllı ve en güçlüler diye çok birey vardır ve kurum kuruluş örgüt parti devlet vardır.

 Evvel emirde şunu anlamalıyız ki güç ile akıl doku uyuşmazlığı içinde olması gereken iki kavramdır. Akıllı olan, aklı olan, aklı ile hareket eden özel ve tüzel kişiler diğerinden akıllı olmak peşinde koşmaz, koşamaz çünkü bilmek zorundadır ki akıl yarışmayı, rakip olmayı, düşman olmayı ille de birinci gelmeyi / olmayı önemsemez hatta iplemez.

 Ne demektir az düşünün Türklerin Rumlardan akıllı olduğunu ya da Rumların Türklerden akıllı olduğunu söylemek savunmak iddia etmek. Bu durumda % 18, % 82 ile eşit olmaz ki demek akıl işi mi akılsızlık şahikası mı.

 Hitler kendisinin ve Almanların en akıllı olduğunu iddia etmişti ve alının şakına tarihin mührünü yedi.

 Amerika Rusya’dan ya da Rusya Amerika’dan akıllıdır tartışması abes bir tartışma olmakla birlikte ve daha da kötü olarak bir gerilim ve harp, sıcak harp potansiyeli taşımakta değil midir.

 Gelelim esas sadede, sevgi ile yoğrulmayan akıl akıl değildir akıl olarak kabul edilmemelidir ne kadar başarılı olursa olsun. Ve akıl ancak sevgi şefkat merhamet saygı ile yoğrulunca akıl olur.

 Şimdi sorun kendinize birinciler ve ikinciler hanginiz nedir. Kim ötekidir kimden. Ve ülkenin halkın sorunları ÖTEKİNİN SORUNLARI da değil midir.