Çocuğunuz.

3 yaşında 5 yaşında kız ya da erkek, tam da en önemli haberi, yıldız falınızı, okuduğunuz, toto sonuçlarına münhal ilânlarına baktığınız anda,gazetenizi çekip yırtarsa...

Sinirlenirsiniz –ne demekse- tepeniz atar kaynar sular dökülür başınızdan aşağıya ve kırk arap...

Sonra...

Sonrası var mı

Yok.

Yırtılmış parçalanmış bir gazeteile elinizde aciz hissdersiniz kendinizi,işin kötüsü okumadığınız haberi okumuş olsaydınız haberin değişebileceği gibi bir de egonuz var ki tombul.Sanki de  bilmem hangi siyasetçi ne dedi, kimin kimi transfer ettiğini okumazsanız o gün, geliyordu Kıbrıs’a anlaşma da gazeteniz yırtıldı diye gelmeyecek gibi.

Siz sinirlenmenin ne olduğu konusunda şartlanmışsınız ki,dünyanın merkezinde siz varsınız ve  o da sizi eksen alarak dönmektedir etrafınızda,kaç günde kaç saate döndüğü de egonuzun şişmanlık katsayısı ile ilintilidir.

Çocuğunuzun gazetenizden önemli olduğuna dair yüksek sesli itirazınıza, kabul.

Çocuğunuz varsa,hele de bebeklik çağındaysa, Kıbrıs’lının en önemli ilgi alanı odur.Bütün ebeveynler için (neden –veli-değil de ebevyn dedim!) bu tartışılamaz bir gerçektir de baba ve annelerin dizi filimler haberler maçlar esnasında ilgi alanlarının önem sıralamasında altüstlükler oluşur.

Okuduğunuz gazete bebeğiniz için nedir acaba?

Hiç düşündünüz mü.El bebeğiniz gül bebeğiniz canınnızın içi için nedir,elinizdeki gazete,tam da siz pür  dikkat okurken.

Bütün gazeteler,  her zaman bütün bebekler için ille de ve mutlaka yırtılacak şeylerdir.

Ha siz bebeğinizi eğittiniz de o siz gazetenizi okurken hiç ama hiç yaramazlık yapmıyor ve rahatınızı! Bozmuyorsa,  eğitim konusunda bir uzmansınız ki eğitim bakanı ya da talim terbiye reisi olsanız yerinizdir.Devlet gibisiniz helâl olsun size.

Hayır aklıevvelik edip  ,çocuğun bunu ve benzerlerini ilgiyi kendi üzerine çekmek için yaptığını sanmayın iddia etmeyin,  hem varsayın ki öyledir eğer öyleyse suçüstüsünüz ki ömrümüz ilgi aramakla geçmiyor mu.

Aslında can bebeğiniz, yırtılmak için var olan gazeteye,  anneciğinin babacığının niye alık alık bakıp durduğuna hayret etmekten de öte ve önce yırtarak eğleneyim diye var olan bu alacalı bulacalı kâğıdı niye bir an önce vermiyorlar bana diye düşünmekte ve sonra da cart cart yırtıp eğlenmek varken,  niye dikkatle bakıp üzülüyorlar endişeleniyorlar sinirleniyorlar diye meraklanmaktadır (gazetelerin % 95 oranında üzücü endişe verici sinir bozucu haberler yorumlar yazdığı malûmlarınızdır)

3 yaşında 5 yaşında çocuğunuz gazetenizi yırtarsa...

Ona gazetenin yırtılmak için değil okunmak için olduğunu nasıl anlatabilirsiniz.

Çocukla çocuk olun.

İçinizde unuttuğunuz ve neredeyse pas tutumuş masumiyete dönebilmenin biricik yolu çocuk olmaktır 40 ından sonra.

Gazete ebevyn ve çocuk arasında böyle bir durum vardır da,  çocuk öğrenci öğretmen okul sınıf  ilişkileri nasıldır.

Okul ve sınıf çocuklar için bir hayat alanı mıdır yoksa bir anlamda tutuklu kalacakları modern cezaevleri midir. Üzerinde düşünülmesi gereken bir sorundur,  çocuğun çocuk olmaktan önce öğrenci olmaya zorlanması.

Bütün okullar,  öğrencilerini geleceğin yetişkinleri haline getirmek için dizayn edildiklerine göre,  şu anda okullarda yapılmakta olan şey çocuğun çocuk olma doğallığını elinden alarak,  onu geleceğin başarılı yetişkini haline getirmek amacı ile kalıplamak değil mi.

Kalıp ile canlı asla yanyana düşünülmemesi gereken kavramlar ise....

Labaratuvarlarda üretilen pittbull ve köşeli karpuz hangi dışgüdülerin sonucudur.

Çocuklar yeniden dizayn edilmemeli ve fakat okullar ve eğitim öğretim sistemleri çocukların çocuk olduğu, çocukluğun geçici bir dönem olduğu ve bu dönemin de en önemli besin olduğu asla unutulmadan,  yeniden ve çocuk oyun ilişkisi dikkate alınarak yeniden dizayn edilmelidir.

Çocukla çocuk olmalıdır.

Kim?

Devlet !