Dalları kesilince bir kuş

Dedi ki felsefe sanat edebiyat medeniyettir.

Nedir felsefe.

Nedir ki ‘ koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa’ diyen Aşık Veysel felsefeci sayılmaz da  felsefe yüksek mekteplerini Kant, Descartes hafızlayan mürekkep yalamış diploma sahipleri filozof kabul edilir.

Aşık Veysel’in Marxizmden haberi olduğu söylenemez ve fakat hiçbir Marxist Marx’ın kitaplar boyu anlatmaya çalıştığını Kör Veysel kadar açık ve net görmemiş gösterememişti.

Gördük mü fikrin başka başka olmasındaki fikir mimarisini. Görebildiğimizi sanmıyorum, çünkü kurtsuz ve koyunsuz bir tabiat tabiat değildir ve biz bizden farklı düşünenlere karşı koyun kurt ilişkisinin benzerini kuramadık.

Koyun kurda yem olsun diye var değildir ve kurt koyunların yok edilmesinin yanında ve tarafında değildir. Kaldı ki Aşık Veysel fikirlerin başka başka olmasına vurgu yapıyor kurdun koyunu yemesine değil.

Hayvanlar  bir alemdir insanlar ise başka bir alem.

Nedir diye sorulsa hayandan farklı kılan insanı, 8 milyar farklı cevap olabilir ve cevapların çeşitliliğidir insanı farklılaştıran diğer canlılardan.

Ağaca bahar dedin mi yapraklanır yeşillenir, sonbahar dersen de soyunur sarardıktan sonra.

İnsanın bahardan anladığı da 8 milyar farklı şekilde anlatılmaya devam edilebilirdi eğer okul denen ve en uygar!! Kabul edilen devletlerin okullarının peşinde koşan kuyruk maşrapaları olmasaydı devletlerin eğitim politikaları ve okulları en çok da öğretmenleri.

Hiç biri eğitim pedagojisi almamış dörtyüz öğrenci mücahit Dillirga tepelerinde, siperlerden vakit bulup da kendilerince ilkokul oluşturmamışlar mıydı 1964 yılının o en zor en yoksun zamanlarında.

Kimleri mi mezun ettiler, etmeleri şart mıydı, ettikleri kendileri ortaya çıksın diyecem ama boşuna diyecem tanıdıklarım var sonra sonra yüksek mekteplere de gittiler ÖDTÜ’lere İTÜ’lere filan ve diploma alıp must production oldular ABD’ dekiler Fransa’dakiler gibi.

Kelam dönüp dolaşıp eğitim sorununa mı geldi.

Evet eğitim sorunu bir felsefe sorunsalıdır ve Harun Karadeniz beş on yıl daha öldürülmeden yaşayabileydi eğitim sorunsalı hakkında yeni bir kitap yazar adını da eğitim insanları aynılaştırmak, tek tipleştirmek için değil, insanın kendisini bulması kendisi olması içindir anlamında EĞİTİM İNSAN OLMAK İÇİNDİR koyardı.

Kim kesti dallarını kuşların