Rivayet edilir ki ; çöl Bedevi kabilelerinden birisinin reisi askerlerini modernize etmek istemiş, genç yaşında da Almanya’da bulunduğu için,  reis hazretleri askerlerinin eğitimi için Almanya ordusunun süvari birliklerinin eğitim kitaplarını getirtip, yarım buçuk Almancası ile tercüme edip işe girişmiş.

Süvari eğitim broşüründe at kelimesi gördüğü her yere kendi askerlerine ve koşullarına uygun olsun diye deve yazmış.

Broşürde atların hendek atlamasının at ve süvarisi için önemli olduğunu okumuş ya, işte o gün bu gündür deveye hendek atlatmaya uğraşıp durur zavallimu.

Hatırlayanlar vardır, Rahmetli Barış Manço Kıbrıs’a da gelip konserler vermişti. Barış Manço’nun Kıbrıs’a geldiği dönemdeki en sevilen ve dinlenen şarkısı  ‘İşte hendek işte deve’ şarkısıydı. Manço Kıbrıs ziyaretinde deveye bindirilmek gibi bir jestle karşılanmıştı.

Şarkının unutulması zor nakaratı şöyleydi ‘İşte hendek işte deve ya atlarsın ya düşersin / Baktın olmaz vazgeçersin zordur almak bizden kızı /  İşte Halep işte arşın ya aşarsın ya biçersin /  Baktın olmaz vazgeçersin zordur almak bizden kızı’

Hatırlayan hatırladı hatta nakaratı içinden söylemeye bile başladı. Nur içinde yatsın Manço.

Deveye hendek atlatmanın ne kadar zor olduğunu biliyor eski deyimler ve fakat daha zorunu da biliyorlar.

Halk bilgeliği böyledir işte, bir cümlede kitap kadar söz anlatır.

Halkın şaşmaz bilgeliği deyimlerle, ata sözleri ile aşar çağları, ne var ki halk olmak gerekir önce.

Türk halkının bilgeliğini anlatan-kanıtlayan deyimlerinden biri de ‘ cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan beterdir’ deyimidir.

Bedevi, çöl Bedevi reisinin Almanca tercüme ile deve karşısında düştüğü durumun anlaşılır tarafı var da, 2020-21 yıllarında deve güttüğünü sanarak, deveye hendek atlatmaya çalışanları anlamak imkansızdır ve daha imkansızı da cahile dert anlatmaya çalışmak.

Allah yardımcımız olsun. AMİN