Devletler kâr etmek için kurulmaz.

Bakanlığının altında çalışan birimlere bakış açısı kâr etmek olan bakanların istifa ederek,  kendilerine ait süt fabrikası açıp işletmelerini öneririm.

Kendi çocukluğunda okulda öğrencilere bedava dağıtılan sütlerle tanışmış olan zatı muhteremlerin, çocuklar için en önemli besin maddeleri olan süt ve süt ürünlerini, devlete ait işletmelerde kâr etmek ya da zarar etmemek zihniyeti ile işletmeye gayret etmeleri ve müdürleri ağzı ile de,  matematiğe vurursak yapılan zam doğru ve haklıdır dedirtmelerini anlamak ve bağışlamak mazur görmek olası değildir.

Matematiğe vuralım bay ve bayan bakanlar.

Haydi vuralım.

Somun ekmek beş -  altı lira, asgari ücret altı bin lira, aile anne baba iki çocuk dört kişi. Somun ekmeği somun ekmeğe katık yaparak yeseler,  her biri için asgari iki somun ekmek gerek kuru ekmekle gün geçirmek için.

Sekiz kere altı kırk sekiz. Günlük somun ekmek harcaması kırk sekiz Türk lirası, kırk sekiz kere otuz, kırk kere otuz,  bin iki yüz,  sekiz kere otuz da iki yüz kırk, etti mi size bin dört yüz Türk lirası. Ne kaldı geriye, dört bin altı yüz mü.

Sayın hükümet söz hakkını sana veriyorum, dört kişilik ve dahi asla klima kullanmayan bir evin elektrik ücretini kaç olarak faturalandırıyorsun bir bak bakalım bakanlar kurulu kararlarına.

Nasıl da bitti saptadığınız asgari ücret kuru ekmek yiyerek ve Kıb Tek ödeyerek.

Matematiğe vurmaz devlet insanların,  vatandaşlarının beslenmelerini ve acil ihtiyaçlarını.

Devlet gibi devlet gelirleri matematiğe vurur, haksız kazançları, kayıt dışı işleri saptar ve matematiğe vurur yasalarını çıkararak.

Vurun matematiğe bakalım, yüzme havuzlu rezidanslar villalar ile sadece içmek ve yıkanmak için su kullananlara aynı kriterlerle su fiyatı belirlemek kimin ince hesabı.

Vurun matematiğe de görün gelirden değil de harcamalardan,  hem de hayati öneme haiz harcamalardan dolaylı vergi toplamak, hangi matematik formülü ile devlet olmanın ahlâkına uygundur. Doğrudan gelirden vergi toplamak için matematik bilginiz yok mu, önereyim çok kazanandan çok vergi, az kazanandan az vergi, asgari ücretliden de hiç vergi almazsın bütçesi devletin denkleşir.

Hükümet ortağı olan partilerin yaptığı partizanca işler, atamalar görevlendirmeler ve görevden almaları hiç matematiğe vurmayı denediniz mi.

Kıbrıs adasında var olan iki devletten birinin Bakanları, Lüksemburg, Berlin, Roma, Bakû, Kahire, Madrid diye dünyanın bütün devletlerinde siyasi temaslar gerçekleştiriken, eşit statü ve uluslar arası kabül ile iki devletli çözüm diye, Serdarlı sesta panayırına, Luricina evvel zaman içinde, panayırına, Denizli Belediye meclisi toplantısına ( o da çevrim içi ) Esentepe lokma festivaline, Ayyorgi balıkçi barınağı peşkeşine, Beyarmudu patates gözlemesi festivaline ve x döşemeci dükkanı açılışına, y hırdavatçı mağzası açılış törenine,  9 makas 18 bakan göz ve kurdele kesen el ile iki devletliliği savunur gibi yapmanın matematiği kaç eder.

 Kırk bir kere maşallah hepinize