Neyin var anneciğim diye sormak ya da evladım yüzün asık ne oldu, baba evlat konuşalım demek saçlarını okşarken çocuklarımıza, modern bir eylemdir.
Kızım otur karşıma ya da gel oğlum ‘ diyalog kuracağız’ demek post modern bir davranıştır.
Konuşun yakınlarınızla, konuşmak çünkü mesafeleri azaltan ve sevgiyi oluşturan artıran insani bir davranıştır.
Aralarında bir sorun varsa ABD ile Almanya’nın bunu çözmek için diyalog kurmalıdırlar.
Diyalog mesafelidir ve soğuk.
Öğrencileri ile konuşurdu öğretmenler, öğrencileri ile konuşmak yerine diyalog kurmaya çalışan bir öğretmen, anında kendisi olmaktan çıkar ve tüzel bir kişilik olarak değerlendirdiği zırhına bürünür, karşına alır öğrenciyi, onunla ayni atmosferi solumaktan vaz geçmiş, kendisi bir üst makama çıkarken, çocuğu da Yalın, Yılcan olmaktan çıkarmış öğrenci tüzel kişiliğine sokmuş olur.
Evet öğretmen ile öğrenci diyaloğu kurmuş ve fakat konuşmanın hatta ve hatta nasihat etmenin, yardımcı olmanın sıcaklığını kaybetmişlerdir.
İnanmazsanız sorun, öğretmenseniz kendinize değilseniz tanıdığınız ve diyolğunuz olan bir öğretmene, bakalım kaç öğrencisinin adını, özelliklerini bilmektedir.
Bu diyalog meselesi hiç de hafife alınacak bir mesele değildir kanaatimce, aramızdaki mesafe açıldıkça diyalog kurma diye bir sorunumuz olmuştur ve bu sorunu biz evlatlarımıza karşı ‘nötr’ davranmak postmodern aptalizmine bile isteye ya da farkına bile varmadan düşümüşüzdür.
Bu öylesine bir post modernizmdir ki otomobilimizle bile diyalog kurmak gibi uç bir aptalizme kadar yolu vardır.
Açıl dersiniz son medel arabanıza ve o da açılır. Al sana diyalog.
Bir diyalog da kendimizle denize sıfır konutlarımızın bahçesindeki yılda ancak birkaç kere girdiğimiz ve fakat olmazsa olmaz zannettiğimiz yüzme havuzlarımızla kurmaktayız nice zamandır.
Bu da post modernizmimizin bir başka boyutudur.
Yüzme havuzumuzun varlığı,aslında arkadaşımız olmayan arkadaşlarımızı havuzumuz başında kahve içmeye davet ederek, içinde havuzumuzun da olduğu bir diyalog kurmamızın ÖZNESİ haline gelmiyor mu.
Diyaloğunuz batsın. Çocuklarınızı da alın ve denize girin oynayın, kahkahalar atın, babaları, anneleri olduğunu ve anne baba ile çocuklar arasında sevgi bağları olduğunu, konuşma ve gülmenin bunu artırıp sağlamlaştırdığını anlasınlar.
Bir gün çocuklarınız size diyaloğumuz yoktur derse anlayın ki onu kendinize yabancılaştırdınız.