Yok nedir diye sorulmaz.

Ve eklenir yokluğu bilmeden var olmak ne kadar var olmaktır.

Var olan nedir ve ne kadar değerlidir.

Var olması ağacın, gölgenin varlık sebebi değil midir.

Olmasaydı güneş var olur muydu ağaç ya gölgesi ne olurdu.

Kim – kimler ağacımız.

Ya güneşimiz ne zaman var oldu burada.

Kim var idi biz yoğ iken.

Olmasaydık biz – geçmişimiz atalarımız, olur muydu ağacımız güneşimiz gölgemiz.

Yok saymak için kendisini uğraşan insan toplulukları görülmemiştir bizim entel – dantellerimizden önce tarihte.

Ngo Dinh Diem diye birisi vardır evet ama az biraz da olsa insan olanın, onu kendisine rehber alması insanın aklına yatmıyor, içine sinmiyor.

Kıbrıs Türk halkı ağacının tarihini babalarımızdan, annelerimizde öğrenmek varken, halkı kendi içinde bölüp parçalamanın ağa babası, jandarma generali olan Kissinger’den, CİA gazetecisi Brandon O Malley‘den ezber etmeye kalkarsanız, kaçınılmaz bir şekilde Ngo Dinh Diem’leşir, Çan Kay Şek’leşir inkârcılık denizinin buzlu sularında boğulursunuz.

Yokluklar içinde kendini olduran bir halkın onur duyulması gereken tarihinden nereye geldik diye düşünmeden edemiyor insan.

Yaslanacağı, harekete geçireceği kendi özgün gücü varken, tut Nelson Ledsky’den, bilmem kim Biden’e ve nihayetinde tam anlamı ile bir Ortadoğu kasabı olan Lute’den fayda ummak, varsıl olayım da varsın var olmayım anlamına gelmez mi.

Yeniden hatırlamakta ve hatırlatmakta fayda var.

Kıbrıs adasında çözülmesi gereken sorunu Kıbrıs Elenleri ile Kıbrıs Türkleri yaratmıştır, fitili Yunanistan desteği ve teşviki ile Kıbrıs Elenleri ateşlemiş,  KıbrısTürkleri de dur deyip karşı çıkmış, direnmiş, silaha silahla cevap vermiştir ve eğer silaha silah ile cevap verilmeseydi, sayın Akıncı’nın çok önemsermiş gibi yaptığı diplomasiye sıra gelmeyecek Rumlar adayı Yunanistan’a ilhak edecekti.

Şimdi olması gereken Türkiye, Yunanistan, KC ve KKTC nin dörtlü toplantılar ile pençe penç tartışarak anlaşmaya varmalarıdır.

Sorun bunlar arasındadır, taraflar bunlardır. Bunlar çözmelidir ve çözülecekse bunlar çözecektir.