AB liderlerinin bugün düzenleyeceği zirvenin sonuç bildirisi taslağı basına sızdı. AB liderleri ''Türkiye'nin Ege ve bedava bonus veren bahis siteleri Doğu Akdeniz'de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü dille kınıyoruz ve Yunanistan, Kıbrıs'la tam dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz'' diyor.
Sputnik'in AFP ajansından aktardığı habere göre, AB'ye üye 28 ülkenin hükümet veya devlet başkanları (AB Konseyi) bugün Brüksel'de toplanıyor.
Gündemin baş maddesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergilerini yükseltmiş olması ve bunun yol açabileceği ticaret savaşları.
AB liderleri, ticaret savaşına tutuşmadan Trump yönetimiyle pazarlığa giderek Avrupa'yı gümrik vergisi duvarının haricinde tutmanın yollarını tartışacak.
Bir diğer gündem konusu da İngiltere'de eski bir Rus casusuyken İngiliz istihbaratı için çalışmış olan Sergey Skripal ile kızının sinir gazıyla zehirlenmesi vakası. İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinde olmasına karşın Başbakan Theresa May zirveye katılacak ve İngiltere ile Rusya arasında Soğuk Savaş rüzgarları estiren bu olayla ilgili mevkidaşlarını bilgilendirecek.
Olayla ilgili Moskova'yı suçlayan May'in, AB'den, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı sert duruş ve açıklama talep edeceği belirtiliyor. İngiliz Muhafazakar Parti liderinin, pazartesi günü AB dışişleri bakanlarının yaptığı 'İngiltere ile koşulsuz dayanışma' açıklamasından çok daga güçlü bir tepki beklediği söyleniyor.
Bu tür tartışılacak meseleler dışında kalan konuların AB zirvesi sonuç bildirisine nasıl yansıyacağı belirlendi.
Sonuç bildirisi taslağının Türkiye ile AB üyesi komşuları arasındaki son gerilimlere değinen bölümünde ''AB Konseyi, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü dille kınıyor ve Yunanistan, Kıbrıs'la tam dayanışma içinde olduğunu vurguluyor'' deniliyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'de (MEB) enerji şirketlerinin petrol-gaz araması yapmasını Türk savaş gemileri engellerken Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege gerginliği de Kardak üzerinden yeniden alevlendi.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu