ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, tartışma yaratan savunma sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak "Moskova'dan S-400 almayın" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımından ABD lehine vazgeçmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 'gizli' bir telefon görüşmesi yaptığı iddia edildi.
Londra merkezli Middle East Eye sitesinden Ragıp Soylu'nun aktardığına göre, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Erdoğan'ı S-400 ile ilgili aradı.

"TRUMP'IN SELAMINI İLETTİ"
Adı açıklanmayan iki Türk yetkiliye dayandırılan habere; göre geçen hafta yapılan görüşmede Pence, Erdoğan'dan Moskova ile varılan anlaşmayı iptal etmelerini istedi. Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'selamını' da iletti.

PATRİOT FÜZELER
Türkiye'nin alternatif olarak Patriot sistemlerine yönelmesini isteyen Pence, anlaşmanın hala masada olduğunu da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN: PATRİOT BİZE UYGUN DEĞİL
Ancak Erdoğan'ın "Moskova ile varılan anlaşmanın geri dönülemez bir noktada olduğunu" söylediği aktarıldı. Ayrıca habere göre Erdoğan, Patriotların 'zamanında teslimat, ortak üretim ve teknoloji transferi' özellikleri Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığını iletti.
Mike Pence'in bunun üzerine teslimatın hızlandırılabileceğini ancak diğer konularda teminat veremeyeceğini söylediği aktarıldı.

"S-400'DEN NEDEN VAZGEÇELİM"
Haberde, Erdoğan'ın pazartesi günü seçim çalışmaları kapsamında Burdur'da yaptığı bir konuşmada ABD'nin tavır değişikliğini eleştirdiği hatırlatıldı.
Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bize yeni hava savunma sistemleri verilmesi bir yana mevcut sistemlerin çoğu da geri çekildi. Bunun üzerine biz bir yandan sınırlarımızdaki teröristleri etkisiz hale getirecek operasyonlar yürütürken diğer yandan da alternatif hava savunma sistemleri arayışına girdik. Rusya ile S-400 hava savunma sistemi alma anlaşması, bu arayışın bir neticesidir. Şayet bize, ihtiyacımız olan sistemler müttefiklerimizce zamanında ve makul şartlarda verilmiş olsaydı, buna ihtiyaç kalmayacaktı. Şimdi kalkmışlar bize 'S-400 almaktan vazgeçin' diyorlar. Niye vazgeçelim?"

S-400 KRİZİNİN PERDE ARKASI
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alması başta ABD olmak üzere birçok NATO üyesi ülkenin itirazlarına neden olmuştu.
Bu ülkeler S-400'lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını ve güvenlik riskleri yaratabileceğini belirtirken, ABD, Türkiye'den S-400'ler ile Patriot'lar arasında bir tercih yapmasını talep ediyor. S-400'lerin alımı nedeniyle bir dizi yaptırım uygulanması da gündemde.
ABD Kongresi tarafından 2017'de onaylanan Amerika'nın Düşmanlarına Dönük Yaptırımlar Yasası (CAATSA) gereği, Rusya askeri endüstrisi ile yürütülen anlaşmalar nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar uygulanmasının önü açık. Her ne kadar Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşma bu yasadan önce imzalansa da ABD'li diplomatlar yaptırım uygulamanın mümkün olduğunu savunuyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu