Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda ikinci duruşma yapıldı. Duruşmada Rıza Sarraf, tanık olarak ifade verdi.
ABD’de görülen Mehmet Hakan Atilla Davası'nda, Rıza Sarraf duruşma salonuna uzun kollu gri bir gömlek ve üzerine koyu renkli bir cezaevi giysisi ile kelepçeli olarak getirildi.
Türkiye’yle bir takas ihtimali için avukatlar tuttuğunu ama bu girişim başarısız olunca tanıklık yapmayı kabul ettiğini söyledi.
Sarraf tanık olarak ifade vermeyi neden kabul ettiğini "işbirliği cezaevinden çıkmanın en hızlı yoluydu" sözleriyle açıkladı.
Kendisine yöneltilen 7 suçlamayı kabul eden Sarraf, savcının sorduğu bir soru üzerine, serbest bırakıldığı yönündeki iddiaları reddetti.
Sarraf, davanın tutuklu sanığı Hakan Atilla hakkında "Yaptırım kuralları hakkında bankadaki en bilgili kişi. Oluşturduğumuz yapının Amerikan yaptırımlarıyla uyumlu gözükmesi için katkıda bulundu" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de İran'a para transfer etmek için bir bankada hesap açmasına eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın yardım ettiğini öne sürdü.
İran Merkez Bankası ile de temasa geçtiğini söyleyen Sarraf, Halkbank'ta açılan hesapla İran'a altın transferi gerçekleştirmek istediğini, ancak Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın eşi şarkıcı Ebru Gündeş'in ünlü bir isim olması nedeniyle kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi.
Sarraf daha sonra konuyu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a taşıdığını ve Halkbank’tan altın ticareti yapabilmek için Çağlayan'a 45-50 milyon euro rüşvet verdiğini iddia etti.
Sarraf, ayrıca şema üzerinde jüriye bilgi verdi. Hakim, Sarraf'ın bir sonraki duruşmaya sivil kıyafetle gelmesine izin verebileceğini söyledi.
Savcılar, Hakan Atilla'yı İran'a uygulanan yaptırımları delen sistemi tasarlamakla, Sarraf'ı da sistemi uygulamakla suçluyor.
Rıza Sarraf, bugün ve yarın da ifade vermeye devam edecek.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu