ABD Başkanı Donald Trump`ın dünya ticaret sistemini tehdit eden adımlarla düşürmeye çalıştığı dış ticaret açığı, bu yıl da rekor kırma yolunda ilerliyor.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin son 1,5 yılda "Önce Amerika" sloganıyla uygulamaya  koyduğu korumacı ticaret politikalarının sonuçları uzun süredir tartışılıyor.
 Dünyanın önde uluslararası kuruluşları ve ekonomistleri, küresel  ticaret sistemini sarsan tarifelerle yükselen ticaret gerginliklerinin hiçbir  ülkenin yararına olmayacağını vurgulamaya devam ediyor.
 Buna karşın ABD Başkanı Trump, hem sosyal medya hesabından yaptığı  paylaşımlarda hem de destekçilerine yönelik etkinliklerde, "tarifelerin Amerikan  ekonomisi için çok işe yaradığı ve Çin ekonomisine büyük zarar verdiği" gibi  iddialarda bulunuyor.
 
TRUMP'IN POLİTİKALARI TİCARET AÇIĞINI DÜŞÜREMEDİ
 AA muhabirinin ABD Ticaret Bakanlığı'ndan derlediği güncel veriler ise  Trump'ın ticaret açığını düşürme hedefiyle uygulanan "tarifelerin çok işe  yaradığı" argümanını desteklemiyor. 
 Resmi verilere göre, ülkenin dış ticaret açığı, bu yılın ilk yarısında  2017'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artarak 291 milyar dolara ulaştı. Bu  rakam, ülkenin ticaret açığının 2018'de, Trump'ın ilk başkanlık yılında (2017)  kırılan rekoru geride bırakarak son 10 yılın en yüksek seviyesine  yükselebileceğine işaret ediyor. 
 ABD ekonomisi, 2017 yılında Beyaz Saray tarafından uygulanan tüm  korumacı ticaret politikalarına rağmen 566 milyar dolarla son 9 yılın en yüksek  ticaret açığını vermişti. Dolayısıyla hem bu yılın ilk yarısı hem de 2017'nin  tamamına ilişkin ticaret verileri, Trump'ın radikal ticaret politikalarından  istenen sonucu alamadığını ortaya koyuyor.
 Beyaz Saray'daki ilk yılında Trans Pasifik Ortaklığı'ndan (TPP)  çekilen, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) müzakereye açan ve  bazı ürünlere gümrük vergileri getiren Trump'ın korumacı ticaret politikaları, bu  yıl da gümrük tarifeleriyle tam gaz devam ediyor.
 Mart ayında çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük  vergisi getirerek tüm dünyanın tepkisini toplayan Washington yönetimi, ayrıca  dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin'i, 100 milyarlarca dolarlık  tarifelerle dize getirmeye çalışıyor.
 
ÇİN'LE TİCARET AÇIĞI DA REKOR KIRDI
 
Öte yandan, yılın ilk 6 ayına yönelik resmi ticaret verilerine göre,  ABD'nin savaş açtığı Çin'e verdiği ticaret açığı da artış eğilimini  sürdürüyor.
 Yılın ilk yarısında 2017'nin aynı döneminde yüzde 9 artarak 185 milyar  dolara çıkan açıktaki yükseliş eğiliminin devam etmesi halinde Çin'le ticaret  açığı, geçen yılın  rekorunu geride bırakabilir.
 Donald Trump'ın başkanlık koltuğunun ilk yılında, Çin'le olan ticaret  açığı da önceki yıla göre yüzde 8 artışla 375 milyar dolara çıkarak şimdiye  kadarki en yüksek seviyesini kaydetmişti.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu