Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede genel bir aşı zorunluluğunun getirilip getirilmemesi değerlendiriliyor.
Alman hükümeti salgının ortaya çıkması ve Kovid-19’a karşı aşının bulunmasının ardından ülkede aşı zorunluluğu getirilmeyeceği yönünde söz vermesine rağmen bu dönemde artan vaka sayıları ve hastanelerin kapasitenin sınırına gelmesi, aşı zorunluluğunu gündeme taşıdı.
Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla geçen hafta yaptığı toplantıda, eyalet başbakanları, riskli gruplarla temasta olan sağlık personeline aşı zorunluluğu getirilmesi için bir yasa tasarısı hazırlamasını istedi.
Mevcut durumdan endişe duyanlar, bunun yetmeyeceğini ve genel aşı zorunluluğu getirilmesini savunuyor, Buna karşılık bir grup ise, aşı zorunluluğunun mevcut durumda etkili olmayacağını ve anayasa ile uyumlu olmayacağını ileri sürüyor.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, aşı zorunluluğunun etkisinin hemen görülemeyeceğine işaret etti.
Spahn, aşı zorunluluğunun şu andaki sorunu çözmeyeceğini belirterek, "Aşı zorunluğu getirilmesiyle salgındaki bu dalgayı kıramayız. Bunun etkisi çok geç gelir. Şimdi temasları azaltmamız lazım." dedi.
Aşı zorunluluğunun getirilmesinin sadece yasal bir konu değil, aynı zamanda devlet ile vatandaşlar arasındaki ilişkiyle ilgili de bir durum olduğunu belirten Spahn, aşı olmanın ahlaki ve toplumsal sorumluluk olduğuna işaret etti.
Spahn, aşı zorunluluğu getirilmesine ilişkin henüz cevaplanmamış sorular da bulunduğunu aktardı.
Saarland Eyaleti Başbakanı Tobias Hans da şu anda genel bir aşı zorunluluğu getirilmesine ilişkin yapılan tartışmayı mantıklı bulmadığını ifade ederek, bunun halkta tepkilere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Michael Theurer ise aşı zorunluluğu getirilmesinin anayasaya aykırı olabileceğini söyledi.

HUKUKÇULARA GÖRE, AŞI ZORUNLULUĞU ANAYASAYA AYKIRI OLMAZ
Tartışmaya katılan hukukçular ise aşı zorunluluğunun anayasaya uygun olabileceğini bildirdi.
Bielefeld Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hukukçu Franz Mayer, bireysel özgürlüğün başkalarının özgürl
Humboldt Üniversitesinden Ulrich Bettis de insanların hayatını korumak için aşı zorunluluğu getirilmesinin haklı sayılabileceğini kaydetti.

ASKERLERE AŞI ZORUNLULUĞU
Öte yandan Alman Ordusunda da askerler için aşı zorunluluğu getirilmesi konusunda hazırlık yapılıyor.
Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı ile askerleri temsil eden kurumların yaptığı toplantıda, Kovid-19 aşısının, askerlere uygulanması gereken aşılar listesine alınması konusunda bir anlaşma sağlandı.

Editör: Mehmet Kasimoglu