Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’la ilgili hazırladığı raporda kamuoyunda “altın pasaport” olarak bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması ile vergi kaçakçılığını bağdaştırdığı, bu uygulamadan vazgeçen ancak aynı şartlarla “altın” ikamet izni vermeye hazırlanan Rum yönetimine de bazı tavsiyelerde bulunduğu bildirildi.
Haravgi’nin haberine göre, yatırım karşılığı vatandaşlık uygulamasının “vergi kaçakçılığı için kullanılabilir” uyarısında bulunulan raporda bu uygulama “agresif vergi planlaması (mükelleflerin vergi kanunlarının lafsına uygun ancak ekonomik özden yosun, karmaşık ve vergi avantajı elde etme odaklı işlemleri)” ile alakalandırıldı.
Gazete, Komisyon’un bu görüşünün, Rum yönetimi hakkında altın pasaportlar ve yabancı yatırımcılara uyguladığı çok düşük faiz nedeniyle iki ihlal prosedürü bulunması nedeniyle çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Haberde ihlal prosedürünün, yatırım karşılığı vatandaşlık programı aracılığıyla, AB’de yatırımcılar için uygulanan yüzde 19 yerine yüzde 5 gibi düşük bir KDV oranı uygulanmasıyla, satın alınan taşınmazlardan on milyonlarca Euro bağışlanması ilgili olduğu belirtildi.
Komisyon’un bu ifadesinin, meclise götürdüğü ve yatırım karşılığı vatandaşlık ile aynı kriterlerde “altın” ikamet izini konusunda Rum yönetimine mesaj niteliği taşıyor olabileceği kaydedilen habere göre, bu “yeni” uygulama ile ikamet izni alacak yatırımcılara 17 yıl süreyle vergiyi yüzde 50 indirimli ödeme olanağı tanınacak
Komisyon’da atıf yapılan diğer bir konu da Rum yönetiminin uygulamakta olduğu şirketler vergi. Raporda, Rum yönetiminin uyguladığı vergi hem diğer AB’de uygulanandan çok düşük (yüzde 10,8) olması nedeniyle diğer üye ülkeler açısından bir “meydan okuma” teşkil ettiği hem de reel ekonomiye önemli bir artıları olmadığı gibi, oranının düşük olması nedeniyle şirketleri Rum ekonomisin zayıf halkası haline getirdiği vurgulandı.

Editör: Mehmet Kasimoglu