Kiriakos Miçotakis: “Yunanistan’ın ulusal egemenliğine itiraz düşünülemez, tartışma kabul etmez”
Yoannis Kasulidis: “Türk tehditlerinin en zayıf cephesi Kıbrıs’tır”
Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi’nde Türkiye’nin, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a yönelik “kışkırtıcı eylemleri” nedeniyle “kınanacağı” ve Türk hükümetine “AB üyelerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme” çağrısı yapılacağı öne sürüldü.
Fileleftheros, “Erdoğan’a Sert Mesaj… Karar Taslağına Göre AB Liderleri Türkiye’nin Eylemlerini Kınayacak” başlıklı haberinde Brüksel’de yapılacak Konsey toplantısından çıkacak karar taslağını gördüğüne işaret ettiği “euractiv”i kaynak göstererek, yer alacak ifadeleri şöyle aktardı:
“Avrupa Konseyi Türkiye’nin tekrar eden son eylem ve söylemlerinden derin endişe duyuyor. Türkiye bütün AB üye devletlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir. Avrupa Konseyi Türkiye’den uluslararası hukuka mutlak saygı göstermesini, Doğu Akdeniz’deki istikrar için gerilimi düşürmesini ve sürdürülebilir düzeyde iyi komşuluk ilişkileri yürütmesini isteyecek.”
Gazete, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in “Capital.gr”ye verdiği söyleşide, “Yunanistan’ın ulusal egemenliğine herhangi bir itiraz düşünülemez” dediğini, şunları eklediğini yazdı:
“Ulusal egemenliğimize herhangi bir gerekçeyle itiraz düşünülemez, daha baştan reddedilir. Bu, yapmayı asla kimsenin kabul etmeyeceği bir tartışmadır. Yunanistan’ın güçlenen jeopolitik prestiji ülkenin ulusal haklarını savunmasına katkı sağlar. ABD’ye çok başarılı bir ziyaret gerçekleştirdik, ABD ilişkilerimizin stratejik derinliğini yeniden vurguladı. Avrupa kurumları da Yunanistan’a kuşkusuz destek verdi. Türk söyleminin sınırı aştığını ve Türkiye’yi hiçbir yere götüremeyeceğini hepsi kabul etti.
Yunanistan stratejik ittifakları aracılığıyla bölgedeki istikrar unsuru olarak rolüne yatırım yaptı. Ekonomik düzeydeki ilerleme ulusal hakların savunulması ve ülkenin jeopolitik konumunun güçlenmesine katkı sağlıyor.”
-“NATO Zirvesi’nde Yunan adalarının askersizleştirilmesini gündeme getiremez”
Gazete devamla diplomatik bir kaynağın Atina Haber Ajansı’na “Türkiye’nin NATO zirvesinde “Yunan adalarının” askersizleştirilmesi konusunu gündeme getirmesinin imkansız olduğunu, bu konuyu ancak Madrid zirvesine kadar İsveç ve Finlandiya meselelerini çözemezse, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ana gündemini Yunanistan’ı gündeme getirerek değiştirmek için yapabileceğini” söylediğini aktardı.
Habere göre aynı diplomat “Bu olursa Yunan tarafı soğukkanlılıkla, NATO zirve toplantısının bu tür taleplerin ortaya konulması için uyun yer olmadığını izah edecek” ifadesine yer verdi.
-Kasulidis “kaygılıyız”
Aynı gazete Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in son Avrupa Konuları Konseyi toplantısında Ege’deki durumun ele alındığı sırada “Türk tehditlerinin en zayıf cephesi Kıbrıs’tır. Ege’de olup bitenden kaygı duyuyoruz çünkü bunlar, Türk Dışişleri Bakanı’nın işgal bölgelerini ziyareti, kapalı Maraş’taki faaliyetler ve Kıbrıs Türk tarafının idame ettirdiği genel toksik ortam ile Kıbrıs’a da taşınıyor” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu