ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da asker aileleri ve konukların katıldığı 4 Temmuz etkinliğinde konuştu. Chicago’daki silahlı saldırının gölgesinde Bağımsızlık Günü’nü kutlayan Amerika’nın Başkanı Joe Biden, ülkenin geleceği konusunda “iyimser” olduğunu söyledi.
Başkan Biden “Biz her zaman sınavlardan geçtik ama hiçbir zaman vazgeçmedik. Her gün demokrasimiz ve yaşam tarzımız konusunda hiçbir şeyin garantisinin olmadığını ve bunun için mücadele etmemiz ve bunları savunmamız gerektiğini hatırlıyoruz” diye konuştu.
ABD Başkanı “Bugün çoğu Amerikalı’nın etrafına bakınca bölünmüş bir ülke gördüğünü ve bundan endişe duyduğunu biliyorum. Ben bizi birleştiren unsurların daha fazla olduğuna inanıyorum. Hiç bu kadar iyimser olmadım” ifadelerini kullandı.
Başkan Biden, ABD Bağımsızlık Günü etkinliklerinden önce Twitter’da paylaştığı mesajda, “4 Temmuz ülkemizde kutsal bir gün. Dünya üzerinde tüm insanların eşit yaratıldığı fikrine dayalı olarak kurulan tek ulus olan Amerika’nın iyiliğini kutlama zamanı. Yanılgıya kapılmayın. En iyi günler hala önümüzde bizi bekliyor” ifadelerini kullanmıştı.
- 4 Temmuz’da ne kutlanıyor?
4 Temmuz günü 13 koloninin İngiliz yönetiminden çıkarak Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturması kutlanıyor. Bu tarih ABD takvimlerinin en önemli günü olsa da aslında kolonilerin İngiliz yönetiminden ayrılması tam olarak 4 Temmuz tarihine denk gelmiyor.
Kolonilerin temsilcileri 2 Temmuz 1776'da bağımsızlık için oy kullandı. İki gün sonra oylamayı açıklayan Bağımsızlık Bildirisi'ni onayladılar. Ülkede birçokları Bağımsızlık Günü'nün oylamanın yıldönümü olan 2 Temmuz'da kutlanması gerektiği görüşünde. Ancak bildirinin kopyaları 4 Temmuz'da yayıldığı için bugün kayıtlara Bağımsızlık Günü olarak geçti.
Günümüzde 4 Temmuz kutlamalarında geçit törenleri ve piknikler düzenleniyor, siyasi konuşmalar yapılıyor ve havai fişekler atılıyor.
-Siyasi kutuplaşma ortamında kutlamalar
Ülke bu yıl 4 Temmuz'a siyasi kutuplaşmanın yoğun olduğu bir atmosferde girdi.
Muhafazakarlar Anayasa Mahkemesi'nde, kürtaj hakkının kısıtlanması, silah sahibi olma haklarının genişletilmesi, hükümetin nükleer santral emisyonlarını düzenlemesi üzerinde hükümetin yetkisinin azaltılması gibi bir dizi alanda zafer elde ediyor.
Aynı zamanda Temsilciler Meclisi komisyonu oturumlarında eski Başkan Donald Trump'ın ve destekçilerinden oluşan bir çetenin 6 Ocak 2021'de Kongre binasını basarak, Demokrat Joe Biden'ı başkanlık zaferini geri çevirmeye ne kadar yakın oldukları soruşturuluyor.
Ancak bazı muhafazakarlar, liberallerin demokrasinin tehdit altında olduğuna dair eleştirilerini ''abartı'' olarak değerlendiriyor ve Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğun Demokratlar'da olduğunu hatırlatıyor.
Ancak Demokratlar arasında Anayasa Mahkemesi'yle ilgili kaygılar o kadar arttı ki Başkan Biden, mahkemeyi inceleyecek bir çalışma komisyonu oluşturdu.
Komisyon üyeleri arasında Anayasa Mahkemesi'ndeki muhafazakarların sayıca üstünlüğüyle mücadele için mahkemenin üye sayısının arttırılmasını savunan Harvard Üniversitesi hukuk profesörü Laurence Tribe da yer alıyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu