ABD'de Trump yönetiminin Tayvan'a potansiyel silah satışına onay vermesi iki ülke arasındaki ipleri yeniden gerdi.

ABD'de Trump yönetimi, Tayvan'a Abrams tankları ve Stinger füzelerini satmayı onayladı. Kararın Çin ticaret savaşlarında müzakere sürecine denk gelmesi ise dikkatleri çekti. 
Kongre Pazartesi günü, Dışişleri Bakanlığı’nın 108 M1A2T Abrams tankının yanı sıra ilgili ekipmanlar ve 250 Stinger füzesinin bulunduğu potansiyel satışları onayladığını bildirdi. Her iki ekipman türünün de Tayvan tarafından talep edildiği ifade edildi. 
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Mart ayında Washington’dan talep ettikleri silahların 'toprak ve hava güçlerini büyük ölçüde artıracağını, askerlerinin  moralini güçlendireceğini ve tüm dünyaya ABD’nin Tayvan’ın savunmasına bağlılığını göstereceğini' söylemişti. 
Ancak duruma Çin'den sert tepki geldi. Çin Savunma Bakanlığı yaptıkları açıklamada silah satışına şiddetle karşı çıktıklarını ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'ye silah satışını geri çekmesi konusunda çağrıda bulundu. 
ABD'nin Tayvan'a potansiyel silah satışının 2,2 milyar dolara (12,6 milyar TL) yakın olması bekleniyor. 

Çin-Tayvan gerilimi
Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve 'Çin Cumhuriyeti' olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı.
Ancak Çin (Çin Halk Cumhuriyeti), Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve bu adanın kendi eyaleti olduğunu öne sürmüştü. Tayvan'ı sadece 22 ülke tanıyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu