South China Morning Post gazetesinin haberinde, "devlet sırlarını yabancılara sızdırmaktan" suçlu bulunan kadın gazeteci Gao Yü'nün, hakkında verilen 7 yıl mahkumiyet kararına karşı temyize gittiği ve Pekin Yüksek Halk Mahkemesi'nde salı günü gerçekleşen kapalı duruşmanın ardından bugün mahkemenin 7 yıl hapis cezasını 5 yıla indirdiği belirtildi.

Bazı yabancı devletlerin ve insan hakları gruplarının siyasi sebeple mahkeme tarafından tekrar verilen hapis cezasını kınadığı ve Çinli yetkililere sağlık sorunları yaşayan Gao'nun salıverilmesi konusunda çağrıda bulunduğu ifade edildi.

Devlet sırlarını sızdırdığı iddiasıyla 24 Nisan 2014'te evinde gözaltına alınan gazeteci Gao, geçen yıl nisan ayında çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunarak 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gao'nun, elde ettiği belgelerin kopyalarını yurt dışındaki bir internet sitesine gönderdiği, söz konusu internet sitesinde yayımlanan belgelerin yurt dışında yayıldığı kaydedilmişti.

Öte yandan, resmi makamların, eleştirel yazıları nedeniyle Gao'ya kin güttüğü ve gazetecinin bu nedenle cezalandırıldığı da iddia edilmişti.

Gao, 1989'daki Tiananmen olaylarının ardından 15 ay, 1993'te de yine "devlet sırlarını sızdırdığı" gerekçesiyle 6 yıl hapis yatmıştı.

(TAK)

Editör: Mehmet Kasimoglu