Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan virüs salgını nedeniyle ölü sayısı artıyor. Son bilgilere göre ölü sayısı 106'ya yükseldi. Virüsün tespit edildiği vaka sayısı ise 5 bine yaklaştı. Farklı ülkeler Çin'in Vuhan kentindeki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayacaklarını duyurdu.

Almanya'da ilk kez corona virüsü tespit edildi. Böylelikle, virüs Çin dışında 17 ülkeye sıçradı. Ukrayna ise Çin'deki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısını yaptı.
Çin'in Vuhan kentinden yayılan corona virüsü nedeniyle can kayıpları ve vaka sayısı artıyor. Virüs, resmi rakamlara göre, Çin genelinde 106 kişinin ölümüne yol açarken, 2019-nCoV salgını yüzünden virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976'sının durumu ağır olmak üzere 5 bine yaklaştı.

ÇİN'DEN GELEN KARGOLARLA CORONA VİRÜSÜ BULAŞIR MI?
Virüs Çin dışındaki ülkelere de yayılmaya devam ediyor. Virüs son olarak Almanya'da tespit edildi.

VİRÜS ÇİN'DEN 17 ÜLKEYE YAYILDI
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka ve Nepal de ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulamıştı.
Yeni tip corona virüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Fransa, Kanada, ABD, Avustralya ve Almanya'ya da sıçradı.

TAYLAND'DA ve SİNGAPUR'DA VİRÜS GÖRÜLEN KİŞİ SAYISI 14'E YÜKSELDİ
Tayland'da, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya virüsten etkilenenerin sayısı 14'e yükseldi.  Singapur Sağlık Bakanlığı ise ülkede son 24 saatte 3 kişinin daha yeni tip koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık, Singapur'da vaka sayısının 7'ye çıktığını, son 2 vakanın 19 ve 23 Ocak'ta Vuhan'dan Singapur'a gelen Çin vatandaşları olduğunu duyurdu.
Sağlık yetkililerince, yaşları 6 ile 60 yaş arasındaki 6 Çinli turistin her birine iki kez yapılan virüse ilişkin test sonuçlarının pozitif çıktığını aktaran Sukhum, böylece ülkede tespit edilen toplam vaka sayısının 14'e çıktığını kaydetti.
Çin hükümeti Vuhan'in bağlı olduğu Hubey eyaletindeki 17 kente giriş çıkışı yasakladı. Kentler dev birer karantina merkezi haline geldi.
Uzmanlar insanlık tarihinde daha önce bu denli büyük çaplı bir izolasyon uygulamasının yapılmadığını söylüyor. Diğer taraftan, kentlere giriş çıkışların yasaklanmasının virüsün yayılmasını engelleyip engellemeyeceği konusunda tartışmalar var.
Bazıları  bunun gerekli ve geç kalınmış bir yöntem olduğunu söylerken, bazıları  virüsün yayılmasının bu şekilde önüne geçilmesinin mümkün olmadığı görüşünde...
Virüsün ilk ortaya çıktığı Vuhan kentinde sokaklar neredeyse bomboş duruyor. Kentte yaşayanlar ise morallerini yüksek tutmak için geceleri binalarında bağırarak birbirlerini motive etmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar bu yöntemin de virüsün yayılmasına katkı sağlayacağı konusunda uyarıyor.
Pekin'de Çinli yetkililerle bir araya gelen Dünya Sağlık örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'dan Çin hükümetine destek geldi.
Tedros, Çin'in virüsün yayılmasını kontrol altına alabilecek kapasitede olduğuna güvendiğini söyledi. Vuhan'da yaşayan yabancıları da kenti terk etmeleri konusunda bir çağrı yapmayacağını ve insanların sakin olması gerektiğini belirtti.
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Hollanda, Japonya, Kazakistan, Fas ve Almanya, Vuhan'daki diplomatik personelini ve vatandaşlarını tahliye çalışmalarına başlayan ülkeler arasında yer alıyor.

ÜLKELERDEN VİRÜSE KARŞI ÖNLEM
Bazı ülkeler de virüse karşı kendi önlemlerini almaya başladı. ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Endonezya, İsrail ve Türkiye vatandaşlarını Çin'e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
Filipinler ise Çinli turistlere sınırda vize hizmetini geçici durduracağını duyurdu.Yerel medyadaki habere göre, Filipinler Göçmenlik Bürosundan yapılan açıklamada, ülkede yeni tip koronavirüs vakasına rastlanmadığı ancak virüsün yayılmasının önlenmesi noktasında bazı önlemlerin alındığı belirtildi. Açıklamada, bu önlemler kapsamında ülkeye gelen Çinli grup turlarına sınırda verilen vize alma hizmetinin geçici durdurulacağı ifade edildi.
Tayland'dan Thai Havayolları Çin'den dönen tüm uçaklarını dezenfekte etmeye başladı. Güney Kore de metro hatlarında dezenfeksiyon çalışmaları başlattı.

UKRAYNA'DAN ÇİN'DEKİ VATANDAŞLARINA ÜLKEYİ TERK EDİN ÇAĞRISI
Ukrayna'nın Pekin Büyükelçiliği, Çin'de yaşayan vatandaşlarına yeni tip corona virüs salgını (2019-nCoV) nedeniyle ülkeyi terk etmeleri uyarısında bulundu. Büyükelçiliğin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, salgına ilişkin ülkedeki gelişmelerin sürekli takip edildiği ve Çinli muhataplar ile temasta bulunulduğu belirtildi.
Açıklamada, Hubey eyaletinde karantina şartlarına maruz kalan Ukrayna vatandaşlarına yardım için gerekli çalışmaların yapıldığı ifade edildi.
Çin'de yaşayan Ukrayna vatandaşlarına, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle imkanları varsa ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapılan açıklamada, Ukrayna hükümetinin karar alması durumunda vatandaşların tahliyesi için çalışmaların başlatılacağı vurgulandı. Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk, Ukrayna'da henüz virüsle ilgili endişe edilecek bulguya rastlanmadığını söylemişti.
Vuhan'da ortaya çıkan ve solunum yoluyla insandan insana bulaşabilen corona virusüne karşı henüz geliştirilebilen bir aşı ya da ilaç bulunmuyor.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN CORONA VİRÜSÜ REHBERİ
Uzmanlar virüsün görüldüğü bölgelerde halkı sık sık ellerini yıkamaları ve kalabalık yerlerde bulunmamaları konusunda uyarıyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu