Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Tunus ile özellikle Kudüs başta olmak üzere aynı noktada olduklarını ifade eden Erdoğan Suriye meselesi hakkında da konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El Sibsi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Tunus ve Türkiye arasındaki yeni ticari anlaşmalar ile ilgili konuştu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye meselesi ile ilgili olarak bölgede huzurun sağlanmasının tek yolunun Esad'ın gitmesi olduğuna dikkat çekerek, "Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 
"Tunus ve Türkiye hep birlikte güçlü şekilde şunu söylemektedir: Kudüz bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüsüm kutsiyetine yönelik hiç bir adım kabul edilemez. Tunus Cumhurbaşkanı El Sibsi'nin bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. Küresel vicdan adaletsiz bu adıma müsamaha göstermedi. Kudüs konusunda Türkiye ve Tunus arasında tam mutabakat bulunuyor."

Birleşmiş Milletler'de reform gerekli
"Tunus'un terörle mücadelesine tam destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Bölgesel gelişmeler kapsamında başta Kudüs olmak üzere pek çok meselede benzer görüşmelere sahibiz. 15 Temmuz'dan sonra uluslararası anlamda birçok meselede de dayanışmamız sürüyor. ABD'nin Kudüs konusunda attığı yanlış adımın BMGK'dan nasıl geri döndüğünü, tüm dünya tarafından nasıl püskürtüldüğünü gördük. Bundan sonra ne gibi adımlar atacağız bunları da beraberce konuşarak adımlarımızı atacağız. Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs'ün tarihi statüsüne yönelik hiçbir adım kabul edilemez. İİT zirvesinde de aynı hususa vurgu yapmış ve sonuç bildirgemizi de açıklamıştık. Küresel vicdan adaletsiz bu karara müsamaha göstermedi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun reforme reforme edilmesi lazım. Orada niye Tunus olmasın, niye biz olmayalım? Libya'da büyükelçiliğimizi açma çalışmalarımız da devam ediyor. Türkiye'nin Libya'daki sürece aktif çalışması sürecektir."

Tunus'la güvenlik anlaşması 
"Aramızda bugün gerek Türkiye Ekonomi Bakanı gerek Tunus Ekonomi Bakanı bugün dar kapsamlı bir çalışma yapacaklar. Gerek savunma sanayi gerekse ekonomik alanda ne gibi ithalat konusunda çalışma yaparız ki buradaki cari açığa müdahale edilmiş olsun. Turizmde yapabileceğimiz çok çok önemli işler var. Bugün gelen 150 yatırımcımız Tunus'ta yatırımcılarla görüşmeler yapacaklar. Daha da yükselme gayretimiz yok. Acaba biz nasıl Tunus'u da yüceltiriz onunla ilgileniyoruz. DEAŞ'la mücadele konusunda istihbarat paylaşımı yapılmalı."

Kudüs ve Suriye meselesi 
"Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olması konusunda kesin bir tavrımız var. Türkiye olarak bizim Filistin'de Büyükelçi olarak görevlendirdiğimiz bir çalışan var. Kudüs bizim için bir başkenttir ve bunu ilan ettik. İsrail şuanda burada oyun oynuyor. Biz buradaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Suriye'de ise Esed'le yürümek mümkün değildir. Bir milyona yakın vatandaşını öldürmüş biriyle nasıl olacak da birlikte yürüyeceğiz? Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir. Bunu söylersek 1 milyona yakın öldürülmüş olan Suriyeli'ye haksızlık yapmış oluruz. İdlib ortada Afrin ortada bölgede kan gövdeyi götürüyor. Orada neden şuan koalisyon güçleri var. Biz neden oradayız? Bütün sebebi Suriye'de huzurun olmaması. Esed'le de bu huzur oraya gelmez. Suriye halkı kendi geleceğine yönelik kararı vermelidir."
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu