Yemen’deki Husilerin üstlendiği ancak ABD’nin İran’ı sorumlu tuttuğu stratejik rafinelere saldırıyı Türkiye ve Arap ülkeleri kınadı. 14 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ın kilit Doğu-Batı Ham Petrol Boru Hattı SİHA’lar ile vurulmuştu. Bu son SİHA saldırısı ile ülkenin petrol tedarikine kritik darbe vuruldu.
Sana'dan kalktığı sanılan drone'ların hiçbir engelle karşılaşmadan bin kilometre yol alıp tesislere 'kamikaze' yapması endişeyi arttırdı.
Petrol devi Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun en büyük rafinerisi Abkayk ile ülkenin ikinci büyük petrol sahası Khurais’teki tesislerin önceki gün silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile bombalanmasının yankıları sürüyor.
Ülkede genel petrol üretiminin neredeyse yarısının durmasına yol açan saldırıya Arap dünyası ve Türkiye’den tepki gelirken, saldırının gerçekleştiriliş şekli ve yarattığı tahribat Batı basınında geniş yer buldu. Yemen’de üslü Şii Husiler rafineri ve tesislere yönelik saldırıda 10 adet SİHA kullandıklarını açıklamış, ancak başka detay vermemişti.
Yemen’deki Husiler, son zamanlarda orta menzilli balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla Suudi Arabistan’da havalimanları başta olmak üzere birçok hedefe saldırı düzenliyordu. Ancak stratejik petrol rafinerilerini hedef alan ve SİHA’ların kullanıldığı bu son saldırı, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Suudi Arabistan’ın ham petrol tedarikine kritik darbe vurması açısından önemli bir aşama oldu.

Editör: Mehmet Kasimoglu