ABD Başkanı Donald Trump, İran'a saldıracakları tehdidinde bulundu. Trump, "Savaş değil müzakere istiyoruz" dedi ve İran'a müzakerelere başlamak için süre verdi.

İranlı bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın Umman aracılığıyla dün mesaj gönderdiğini ve mesajda İran'a saldıracakları tehdidinde bulunduğunu söyledi. Reuters haber ajansının duyurduğu haberde, Trump'ın savaş değil müzakare talep ettiği, müzakerelere başlamak için süre verdiği ve mesajına cevap için süre tanıdığı belirtildi.

HAMANEY MÜZAKERELERE KARŞI
Tahran yönetimi Trump'ı saldırının uluslararası sonuçları konusunda uyardı. İran, Hamaney'in müzakerelere karşı olduğunu ancak mesajın Hamaney'e iletileceğini söyledi. İran ayrıca, "ABD'nin herhangi bir askeri müdahalesinin bölgesel ve uluslararası sonuçları olacaktır" dedi.

TRUMP SON ANDA VAZGEÇTİ
Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini iddia etmişti.
NYT'nin, "Trump, İran'a hava saldırısına onay verdi, sonra aniden vazgeçti" başlıklı haberinde, Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililerin, ABD yerel saatiyle 19:00'a kadar İran'a ait bazı radar ve füze bataryalarının vurulmasını bekledikleri, Trump'ın kararından vazgeçmesi sonucunda bunun gerçekleşmediği ifade edilmişti.

RUSYA'DAN ABD'YE UYARI
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'a saldırmaya hazırlanan ABD'ye seslendi ve savaşın sonuçlarını iyi düşünmesini istedi. Moskova'ya göre, ABD Ortadoğu'daki tansiyonu kasten artırıyor.

SAVAŞIN EŞİĞİNE NASIL GELİNDİ
* ABD ile İran'ı savaşın eşiğine getiren olay dün yaşandı.
* İran Devrim Muhafızları dün sabah saatlerinde güneydeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde hava sahası ihlâli gerekçe gösterilecek ABD'ye ait bir insan hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.
* Akabinde ABD kanadı, hava sahası ihlâli iddiasını yalanlayarak, İHA'nın düşürüldüğünü teyit etti.
* Konuya ilişkin değerlendirmesi sorulan ABD Başkanı Donald Trump ise "İran büyük bir hata yaptı" dese de olayın insanı hatadan kaynaklanmış olabileceği yorumu yaptı.
* Türkiye saati ile bu sabaha karşı ise ABD medyasının iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Amerikan New York Times gazetesi, Associated Press haber ajansı ve ABC News kanalı, Amerikan ordusunun İran'ı vurmaya hazırlandığını duyurdu. Şafak saldırısı olarak planlanan operasyonun ise son anda durdurulduğu öne sürüldü.

Editör: Mehmet Kasimoglu