Politis gazetesi, “Kasayı Doldurmak – Eide Çözümün Mali Desteği Amaçlı Temaslarda Bulunacak” başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldiğini belirterek, görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Pazartesi günü gerçekleştirdikleri görüşmeyi “çok iyi” sözleriyle nitelendirerek, önemli olanın önümüzdeki birkaç ayın en verimli şekilde nasıl değerlendirilebileceği olduğunu vurguladı.

AB’nin neredeyse tüm liderlerinin bu yaz Kıbrıs’a geldiklerini, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın da burada olduğunu ifade eden Eide, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununa yönelik ilgisine dikkat çekti.

Eide, gelecek hafta New York’ta, uluslararası toplumun bu ilgisini, çözümün mali açıdan desteklenmesi amacıyla bir fon kurulması yönünde değerlendirmek için temaslarda bulunacağını belirterek “bu konuda ne kadar çabuk ve çok başarılı olursak kritik konuların da o kadar kolay çözüleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Gazete, Eide’nin bu girişimin iki liderin onayı akabinde başlayacağını ve çözümün uygulanmasının kimin tarafından finanse edileceğine dair Kıbrıslı Rumların ve Türklerin endişelerini çözüm öncesinde gidermeyi hedeflediğini yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “2016 yılı Mayıs ayı öncesinde çözümün gerekli olduğu” şeklindeki açıklamasının da Eide’ye sorulduğunu, Eide’nin ise “herhangi bir takvimin mevcut olmadığını” belirterek “bir takvimin baskı unsuru olabileceğini, akabinde de öze ilişkin konular yerine tarihlerin üstün gelebileceğini” ifade ettiğini yazdı.

Eide, liderlerin “kaybedecek zaman olmadığı” şeklindeki açıklamalarından memnuniyet duyduğunu da vurguladı ve liderlerin daha sık görüşmesiyle müzakerelerin yoğunlaştırılacağını belirtti.

BM’nin müzakere masasına uzlaştırıcı öneriler getirip getirmeyeceği yönündeki bir soruya Eide, “liderlerin süreci çok iyi yönettikleri” yanıtını verdi.

Türkiye’deki seçimlerin müzakere sürecine etkisinin sorulması üzerine ise Eide, “birçok ülkedeki seçim süreçlerinin elbette dikkate alındığını ancak asıl konunun, liderlerin, kendi kontrolleri altındaki konularda mümkün olduğu kadar çok ilerleme sağlanması olduğunu” sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini, “Eide Zorlukları Biliyor – Süreç Konusunda İyimserliğini Sürdürüyor, Momentuma Atıfta Bulunuyor – Çözüm İçin Finansör Aranıyor – Başkan Şimdiden Taahhüt İstiyor, Konuyu Eide ve Nuland’la Görüştü” başlıkları altında yansıttı.
Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün Eide ve ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’la gerçekleştirdiği görüşmede, çözümün mali boyutunun çözümden önce netleştirilmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis dün görüştüğü Eide ve Nuland’a, çözümün finansmanı konusunun vatandaşların koşulları öğrenmesinden çok önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Rum hükümetinin, 2004 yılında olduğu gibi, son anda bir bağışçılar konferansı düzenlenmesi ve çözümün finansmanı için yeterli olmayacak birkaç milyon Euro toplanmasını istemediğini belirten gazete, bu sebepten ötürü şimdiden ABD, AB ve BM’ye finansman için yöneldiğini vurguladı.

Rum hükümetinin, Türkiye’nin de mali katkıda bulunması gerektiğine inandığını ve bunun dünkü görüşmelerde gündeme geldiğini öne süren gazete, Nuland’ın “bu konunun önemli olduğunu belirttiğini ancak ayrıntıya girmediğini ve herhangi bir taahhüt de dile getirmediğini” iddia etti.

Gazete, Eide’nin bu konuda bazı girişimlerde bulunduğunu ve dün de açıklamasında bu konuya değindiğini belirterek Eide’nin açıklamasını yansıttı.

HRİSTODULİDİS: “MALİ BOYUT ÇÖZÜMDEN ÖNCE HALLEDİLMELİ… AL-VER SÜRECİNDE DEĞİLİZ”

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de dün konuya ilişkin açıklamada bulunarak, Rum hükümetinin bu konudaki niyetlerine netlik kazandırdı.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümünün mali boyutunun çözümden önce halledilmesinin kendileri için vazgeçilmez bir koşul olduğunu belirterek çözümün mali boyutunu ele almak için olası bir anlaşmanın ve ardından da referandumda olumlu sonuçların çıkmasının beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Hristodulidis, bu konunun olası bir çözümün referandumlara sunulmadan önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Açıklamasında müzakere sürecine de değinen Hristodulidis, “müzakerelerde zor konulara gelindiğini ve daha alınması gereken mesafenin bulunduğunu” söyledi.

Müzakere sürecinde takvimlerin olmadığını ve al-ver sürecine de girilmediğini öne süren Hristodulidis, sürecin nasıl gelişeceğini görmek için sabırlı olunmasını salık verdi.

RUM SİYASİ PARTİLER AKINCI VE ANASTASİADİS’İ ELEŞTİRDİLER

Rum siyasi partilerin bir kısmı, Akıncı ve Anastasiadis’e yönelik bilindik eleştirilerini dün yaptıkları açıklamalarla yinelediler.

Gazetenin haberine göre, DİKO, EDEK, EURO.KO, Çevreciler ve Vatandaşlar İttifakı parti yetkilileri açıklamalarında, Akıncı’nın dönüşümlü başkanlık konusuna ilişkin açıklamalarına tepki göstererek Kıbrıs Türk tarafının tezlerinin değişmediğini savundular.

Söz konusu partiler ayrıca Anastasiadis’e yönelik eleştirilerde de bulunarak, iyimserlik havası yaratıp halkı kandırmaması yönünde çağrı yaptılar.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Çözüm İçin Fon Yaratıyorlar – Çözüm İçin Para Arıyoruz”.

Haravgi: “Az Zaman Çok İş – Eide Çözümün Mali Desteğine Ağırlık Veriyor”.

Simerini: “Çözüm İçin Eide Kumbarası – Eide Ciddi Çözülmemiş Sorunların Varlığını Kabul Etti”.

Editör: Mehmet Kasimoglu