Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
''Üniversitemizin önümüzdeki dönemde her alanda başarısını daha da ileriye taşıya
Son günlerde her biri kendi alanlarındaki birikimleri başarıları eserleriyle gençlerimize örnek olan 3 önemli kayıp yaşadık. Biri fotoğraf sanatçısı Ara Güler'dir. Dünyanın son yarım asrına damga vurmuş objektifiyle tarihe tanıklık etmiş bu büyük ustayı yadediyorum. Bu büyük usta son nefesine kadar ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil etmiştir. İkinci olarak şiirimizin bir çift beyaz kartalı Anadolu şiirinin ulu çınarı Bahattin Karakoç'tur. Şairin ölümü yürekleri bir başka burkar. Üçüncü kaybımız Prof. Dr. Oya Akgönenç'tir. Hocamıza da Allah'tan rahmet diliyorum.
Biz kadim bir devlete ve medeniyete sahibiz. Bu kadim tarihte çok büyük mücadeleler emekler fedakarlıklar vardır. Dün gece Moldova'dan gelirken Milli Eğitim Bakanımızla yeni değişim dönüşüm neler olacak bunlar üzerinde konuştuk. Bakanımızın anlattıklarını dinledikçe umudum daha da arttı. Önümüzdeki kısa zaman içerisinde atacağımız adımlarla yeni bir diriliş gerçekleşecektir diye düşünüyorum. Eğitimde alt yapı ve kapasite bakımından çok büyük mesafe katetmemize rağmen içerik ve sistem konusunda hala sıkıntılarımız var. Yeni dönemde öncelikle hedefimiz, eğitimi hem içerik, hem sistem olarak Türkiye'nin hedeflerine katkı sağlayacak seviyeye çıkarmaktır. Önümüzdeki dönemde yürütme olarak bizi, akademi olarak sizi, aynı şekilde özel sektörü çok zorlu bir süreç bekliyor. Organize sanayi bölgeleriyle okulları iç içe geçirmekte kararlıyız, bunu yapacağız. Bilim üreten, araştırma-geliştirme odaklı çalışan, her alanda kendi modellerini geliştiren bir üniversite iklimi oluşturmadan, sadece tabelayla, sadece kadroyla hiçbir sonuç elde edemeyiz. Kendi bireysel çekişmelerinin, ideolojik saplantılarının ve kariyer hırslarının esiri kadrolarla dolu üniversitelerin hayırlı çıktılar üretmesi mümkün değildir. Sınırlarımız içinde ve dışında ne yaşarsak yaşayalım, asıl hedeflerimizden asla kopmadık. Başımıza hangi bela musallat edilirse edilsin yolumuzdan sapmadık, gözümüzü o menzilden ayırmadık.
Daha düne kadar teröristlerle kendi sınırlarımız içinde dahi baş etmekte zorlanırken, bugün Irak'tan Suriye'ye, Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar dünyanın her yerinde teröristlere hayatı zindan ediyoruz. 'İnlerine gireceğiz' dedik ve inlerine girdik. Herkesin sırtını döndüğü Suriye'de umutlar hala canlı ise bunda en büyük pay Türkiye'ye aittir. Afrin'de İdlib'de Cerablus'ta böyledir. Biz olmasaydık belki bu insanlar şimdi olmayacaktı. Son günlerde döviz kuru biraz yükseldi faizler aynı şekilde biraz arttı enflasyon biraz kıpırdadı diye birileri hemen ellerini ovuşturmaya başladı. Biz yine hedeflerimize kilitlendik gereken tedbirleri alıp yolumuza devam ettik. Cari açığı ortadan kaldırmaya yönelik adımları da birer birer atıyoruz. (Enflasyonla mücadele) Biz sağlam durunca, ellerini ovuşturanlar da her zamanki gibi hüsrana uğradı."

Editör: Mehmet Kasimoglu