Suriye Devlet Başkanı Esad, saldırıya ilişkin ilk açıklamasında, "Batı kontrolünü kaybettikten sonra saldırdı" dedi. Suriye hükümeti ise, Batılı güçlerin askeri üslerine yönelik saldırısını "vahşi ve barbarca saldırı" olarak niteledi. Suriye saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.
ABD, Fransa ve İngiltere sabah saatlerinde başkent Şam civarındaki ve Humus'taki hedefleri vurdu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan saldırıyla ilgili ilk açıklama geldi. Esad, "Batı kontrolünü kaybettikten sonra saldırdı" dedi.
İran lideri Ruhani ile konuştu
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Suriye Devlet Başkanı Esad arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. İran'ın Suriye'deki Esad rejimine desteğini bildirmek için telefon görüşmesini gerçekleştirdiğini belirten Ruhani, "Esad'ı yaradım, yanınızdayız mesajı verdim" dedi. Esad da, Ruhani'ye, "Batı kontrolü kaybettiği için saldırdı" açıklamasını yaptı.

Suriye Dışişleri'nden açıklama
Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Suriye Arap Cumhuriyeti, ABD-İngiltere-Fransa'nın Suriye'ye yönelik vahşi saldırısını en güçlü şekilde kınıyor. Bu uluslararası hukukun alenen ihlali" dendi.
Sputnik'te yer alan habere göre, Suriye Dışişleri saldırının, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün bugün Duma'da kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için yapacağı çalışmaları engellemek için gerçekleştirildiğini duyurdu.
'Saldırının başlıca amacı misyonun çalışmalarını engellemek'
Sana'nın aktardığına göre açıklamada "Saldırının zamanlaması Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü misyonunun Duma'daki kimyasal saldırı iddialarını incelemek için gelmesiyle aynı zamanda oldu. Saldırının başlıca amacı misyonun çalışmalarını engellemek" dendi.

'110 füze atıldı, çoğu engellendi'
Bakanlık ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye 110 adet füze attığını ancak çoğunun havada imha edildiğini de açıkladı. Bakanlık Humus'taki saldırıda 3 sivilin de yaralandığını aktardı. Ancak Şam'daki saldırılarla ilgili kayıp olup olmadığı belirtilmedi.
Sana ajansı, Şam'ın kuzeyindeki Barzeh'teki araştırma merkezine birkaç füzenin isabet ettiğini ve "içinde bilimsel laboratuvarlar ve eğirim merkezinin olduğu binanın yok edildiğini" de açıkladı.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu