Rusya İdlib'e operasyon düzenlenmeyeceğini açıklasa da, Esad rejimine bağlı güçler muhaliflerin bulunduğu bölgeleri vurmaya devam ediyor. Suriye ordusunun hedef aldığı noktalar çoğunlukla İdlib'in güneyi.
Suriye'de Esad rejimine bağlı güçler, muhalefete son darbeyi indirme niyetiyle günlerdir İdlib’in sınırları boyunca tahkimat yapıyor.
Esad'ın Dördüncü Zırhlı Tugayı’na bağlı unsurlar, İdlib’in batı sınır hattının karşısında Lazkiye’deki dağlık alanda kuzeye doğru hareket ediyor. İdlib’in güneyindeki yerleşimler, sınırın karşısından sürekli topçu ateşi ile baskı altında tutuluyor. 
Sınırın doğu cephesinde de hareketlilik gözleniyor. Bütün bu adımlar Suriye ordusunun İdlib’i batı, doğu ve güneyden kuşatmakta olduğunu gösteriyor.
Endişe edilen ise, Esad’ın ordusu İdlib’e doğru topyekun bir hamle yaparsa genel kanı Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından sonraki en sert savaşın yaşanacağı yönünde.

700 BİN KİŞİ GÖÇ EDEBİLİR 
BM Dünya Sağlık Örgütü’nün ağustos ayı başındaki resmi raporuna göre, böyle bir çatışmanın tetikleyebileceği bir toplu göç hareketinde İdlib ve civarında yerinden olması beklenen insanların alt sınırı 250 bin, üst sınırı ise 700 bin olarak tahmin ediliyor.
BM’nin İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, İdlib ve civarında 4 milyona yakın sivilin yaşadığını belirtiyor. Sadece İdlib’in sınırları içinde yaşayan kişi sayısı 2.5 milyon kadar. Bu sayının yarısı, yani 1 milyon 250 bin insan Suriye’nin başka yerlerinden buraya göç etmiş, yerinden olmuş kişiler.
Sonuçta 2.5 milyon insan, her türlü provokasyona açık bir şekilde Türkiye’nin bitişiğindeki İdlib’de sıkışmış durumda.

TÜRKİYE'NİN 12 ASKERİ GÖZLEM NOKTASI VAR
Astana mutabakatı çerçevesinde İdlib’de muhalefetle Esad rejiminin kontrolündeki bölgeyi ayıran sınır hattı boyunca 12 ayrı askeri gözlem noktasında, Türk askerleri çatışmasızlığı gözetmek üzere nöbet tutuyor. 
Yerel haber kaynakları, rejim güçlerinin olası bir harekatında, gözlem noktalarının da risk altında bulunduğunu belirtiyor. 

Editör: Mehmet Kasimoglu