Finlandiya ve İsveç resmen NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ittifaka katılma kararı almıştı. Bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.
Finlandiya ve İsveç'in NATO daimi temsilcileri büyükelçiler Klaus Korhonen ve Axel Wernhoff, ülkelerinin üyelik başvurularını ittifakın Brüksel'deki merkezinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e iletti.
Jens Stoltenberg, iki ülkenin kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya ne zaman üye olabilecekleri henüz bilinmiyor.
Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, NATO üyesi 30 ülkenin parlamentolarının iki ülkenin üyeliklerini onaylamasının bir yıl sürebileceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Finlandiya ve İsveç'in kararıyla ilgili olarak, "Bizim için doğrudan tehdit teşkil etmiyor. Ancak NATO'nun askeri altyapısının bu ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde, kesinlikle buna yanıt veririz" şeklinde konuşmuştu.
Biden iki ülkenin liderlerini Beyaz Saray'da ağırlayacak
ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in liderlerini yarın Beyaz Saray'da ağırlayacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geleceğini söyledi.
Sözcü Jean-Pierre, "Görüşmede bir dizi küresel sorun ve Ukrayna'ya desteğimize ilgili yakın ortaklığımızın yanı sıra NATO'ya üyelik başvuruları ve Avrupa'nın güvenliği de ele alınacak" dedi.
Jean-Pierre, Biden yönetiminin NATO'nun İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu da ekledi.

(BBC)

Editör: Mehmet Kasimoglu