Yonhap'ta yer alan habere göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jeong Yeon-guk yaptığı açıklamada, "Bu, güvenlik ve ulusal çıkarlar doğrultusunda karar verilmesi gereken bir mesele ve Çin, bu durumu kabul etmek zorunda kalacak" ifadesine yer verdi.

İktidardaki Saenuri Partisi Grup Başkanı Won Yoo-cheol, üst düzey parti yetkilileri ile yapılan toplantıda Büyükelçi Qiu'nin açıklamasını "kaba ve mantıksız" olarak değerlendirdi.

Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'nın (THAAD) "ulusal çıkarlar ve halkın güvenliği açısından" mevzilenmesi tavsiyesinde bulunan Won, Çin'in Alaska'ya dahi ulaşabilen füze teknolojisini etkin hale getirebileceğine işaret etti.

Çin'in Seul Büyükelçisi Qui, dün Güney Kore ana muhalefet partisi Minjoo'nın geçici başkanı ile bir araya geldiği tartışma sırasında, ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına tepki göstermişti.

Pekin hükümeti, Washington'ın THAAD teknolojisi ile casusluk yapabileceği ihtimalinden endişe ediyor.

Kuzey Kore geçen ay "hidrojen bombası" denemesi gerçekleştirdiğini duyurmuş, bu durum Güney Kore ile tansiyonun daha da yükselmesine sebep olmuştu. Balistik füze teknolojisi kullanması Birleşmiş Milletler kararlarına göre yasak olan Kuzey Kore'nin en son uzun menzilli füze fırlatması uluslararası toplumdan tepki toplamıştı. Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik tırmanırken, Güney Kore Savunma Bakanlığı, THAAD olarak bilinen ABD füze savunma sisteminin mevzilenmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin uzaya uydu fırlattığını doğrulamış ve Güney Kore'ye güvenliği noktasında teminat vermişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'nın yerleştirilmesi, tamamen Kuzey Kore'nin teşkil etmekte olduğu tehditle ilgilidir" açıklamasında bulunmuştu.

Editör: Mehmet Kasimoglu