Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının durdurulmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Guterres, Asya gezisine çıkmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Arakan'daki Müslümanlara yasal statülerinin verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu kişilere yönelik şiddet karşısında sessiz kalınamayacağını belirten Guterres, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarının durdurulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Genel Sekreter Guterres, Arakanlı Müslümanların evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.
Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 200 binin altına geriledi.

GUTERRES'TEN LÜBNAN UYARISI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ayrıca, Lübnan'da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, bölgede yeni bir krizin çıkmasının yıkıcı sonuçlara neden olacağı uyarısında bulundu.
Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerginliğe ve Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Suudi Arabistan, Lübnan ve bölgede nüfuz sahibi ülkelerden yetkililerle siyasi ve diplomatik seviyede yoğun temaslarda bulunduğuna dikkati çeken Guterres, Lübnan'da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu söyledi.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu