“DAİMİ DANIŞMAN ATAMA ÖNERİSİ SUNDU” İDDİASI
Rum basını, Cenevre’de gerçekleştirilmekte olan gayrı resmi beşli konferansta dün yaşananlara manşetlerine geniş yer verirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konferansın başarısızlıkla sonuçlanmasını önlemek adına önerilerde bulunduğu ve daimi Kıbrıs Özel Danışmanı atamayı önerdiği gibi iddialarda bulundu.
Fileleftheros gazetesi, “Önerilerle Çıkış Arıyor – BM Genel Sekreteri Bugün Cenevre’den Sonuç Alarak Ayrılmakta Kararlı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Cenevre’deki beşli konferansı bugün olumlu sonuçla kapatmaya kararlı olduğu iddiasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türk tarafının dünkü görüşmelerde, “ayrı egemenliğin tanınmasını içeren bir BM kararı talep ettiği bir belge sunduğunu” yazan gazete, söz konusu belgenin ayrıntılarına haberinde yer verdi.
Guterres’in dün taraflarla gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında, bugüne kadar düşünmeleri ve görüşlerini belirtmeleri için taraflara “ belirli öneriler sunduğu” iddiasında bulunan gazete, Tatar’ın sunduğu belge sonrasında konferansın başarısızlıkla sonuçlanması tehlikesinin ortaya çıktığını, bu sebepten ötürü de ABD ve AB’nin müdahalesinin gerektiğini yazdı.
ABD ve AB’li yetkililerin müdahaleleri sonrasında Guterres’in tarafları dün yeni bir toplantıya çağırdığını öne süren gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise dün akşamki açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu belgeden ötürü büyük hayal kırıklığı içerisinde olduğunu açıkladığını aktardı.
Alithia gazetesi ise, “Guterres’den Son Öneri: Kıbrıs Sorunu İçin Daimi Danışman – Türkler İki Devletli Çözümden Vazgeçmiyor – Cenevre’de Dramatik Gece” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cenevre’deki beşli konferansın dünkü bölümü ve gece yaşananları “dramatik” şeklinde nitelendirdi.
Türk tarafının iki devletli çözümden geri adım atmadığını, Cumhurbaşkanı Tatar’ın ise BM kararlarının resmen silinmesini talep ettiğini iddia eden gazete, BM Genel Sekreterinin ise taraflara, Kıbrıs’a daimi danışman atamayı önermeyi düşündüğünü yazdı.
Guterres’in Rum lider Anastasiadis’e, tarafların tezleri arasında herhangi bir yakınlaşma olmaması durumunda iyi niyet misyonunu bırakma ihtimalini gözden geçirme olasılığından bahsettiğini aktaran gazete, bugün Cenevre’deki konferans için kritik gün olduğunun altını çizdi.
Gazete, Anastasiadis’in dünkü görüşmelerinde, Kıbrıs Rum tarafının iki devletli çözümü ve egemen eşitlik kavramını kabul etmediğini birçok kez yinelediğini belirtti.
Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinin kesinleştirilmesi ve müzakerelerin yeniden başlaması durumunda “kendisinin desantralize federasyon önerisinin görüşülebileceğini” ifade etti.
Gazete, Anastasiadis’in, Haziran 2017 ve 25 Kasım 2019 Berlin örneklerini hatırlatarak Guterres’e, sürecin ilerlemesi durumunda önümüzdeki haftalarda New York’ta Tatar’la bir araya gelmeye de hazır olduğunu söylediğini yazdı.
BM’nin daimi danışman ataması konusu ve bu kişinin Jane Holl Lute mu olacağı şeklindeki bir soruya karşılık ise Anastasiadis’in “Şu an için hiç kimsenin herhangi bir makama atanması kararının verilmediğini” söylediği vurgulandı. 
Gazete, haberinin devamında Kıbrıs Türk tarafının sunduğu 6 maddelik belgeye ve Anastasiadis’in “hayal kırıklığına uğradığı” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Her Şey Bugün Cenevre’de Belirlenecek – Cenevre’de Çıkmaz Yok Sorunlar Var”.
Haravgi: “Sürecin Yaşaması Çabaları Sürüyor – BM Genel Sekreterinin Özel Danışman Ataması Olasılığı – İki Devlet Önerisi Masada – İki Devletli Çözüm Başkan Anastasiadis Tarafından Kabul Edilmedi”.

(RUM BASIN)

Editör: Mehmet Kasimoglu