İngiltere'de milletvekilleri, Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin kontrolünü ele almaları sonrası bugün farklı seçenekleri oylayacak. 'Daha yumuşak bir Brexit' ve ikinci Brexit referandumu yapılması da, muhtemel seçenekler arasında. Başbakan May üzerindeki istifa baskısı da artıyor.

İngiltere Parlamentosunda milletvekillerine ne tip bir Brexit'ten yana oldukları sorulacak. Seçenekler arasında "daha yumuşak bir Brexit' ve ikinci Brexit referandumu yapılması da var.
Başbakan May'ın hedefiyse, AB ile uzlaştığı 'ayrılık anlaşmasını' desteklemeleri için parlamentodaki çoğunluğu ikna etmek.
Ama bu kolay görünmüyor. Çünkü parlamento o anlaşmayı daha önce iki kez reddetti ve kabul edilen bir önerge ile de Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin kontrolü milletvekillerine devredildi. Hükümetten peş peşe istifalar da May'in elini daha da zayıflattı.
Telegraph gazetesinin haberine göre, bugünkü toplantıda May'e "Sonbahardan önce görevi bırakacağını" açıklaması için baskı yapılacak.
Karşılığında da partisinde anlaşmaya daha önce karşı çıkan isimlerin taraf değiştirebileceği söylenecek.
Brexit Anlaşması bu hafta İngiltere Parlamentosu'ndan geçerse İngiltere AB'den, 22 Mayıs'ta ayrılacak. Geçmezse, İngiltere'nin Brexit konusunda son karar tarihi 12 Nisan olacak.
İngiltere'nin AB'den daha uzun bir erteleme talep etmesi halinde ise birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi ve İngiltere'nin Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekiyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu