Bir türlü çözülemeyen Brexit düğümüyle uğraşan İngiliz Hükümeti'nin "Anlaşmasız Brexit" senaryosu basına sızdı. Sunday Times gazetesinde yayımlanan dosyaya göre İngiltere'yi birçok alanda kaos bekliyor.

Brexit çıkmazında olan İngiliz hükümetinin, basına sızan anlaşmasız Brexit Senaryosu'ndan dikkat çeken tespit.
Sunday Times isimli İngiliz gazetesine sızdırılan “Sarı çekiç operasyonu” başlıklı dosyada, anlaşmasız Brexit’in ardından ülkenin karşılaşacağı krizler sıralanıyor.
Sarı çekiç operasyonu ismi verilen dosyaya göre, beklenen kaosların ilki İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile AB ülkesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır oluşturulması ve bunun da bölgede protesto eylemlerini tetikleyecek olması.
İkinci senaryo ise petrol ile ilgili. Yine dosyaya göre, AB sınırlarında yaşanacak gümrük gecikmeleri ülkeye petrol girişini aksatacak
Sızan dosyanın üçüncü senaryosu, İngiltere’ye giren ilaçların 4’te 3’ünün AB üzerinden gelmesi nedeniyle ilaç tedarikinde uzun gecikmeler yaşanacağı. Bu durum salgın hastalıklarla mücadeleyi de zorlaştıracak.
En önemli uyarılardan biri de taze gıda tedariki hakkında. Dosyaya göre, fiyat artışları, toplumun yoksul kesimini olumsuz etkileyecek. Brexit tarihinin sonbahara denk gelmesi de, ülkenin üretim sezonunun sona ermiş olmasından dolayı taze gıdaya ulaşımda zorluklar yaşanacak.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkeyi AB’den 31 Ekim’de anlaşma olsun veya olmasın ayırmaktaki kararlılığında ısrarcı.
Öte yandan, Johnson’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin muhalif milletvekilleri anlaşmasız Brexit’i engellemek için çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu