Filistin'de son yılların en kanlı gününün ardından sınırda gösterici sayısı azaldı. İsrail bu durumun Mısır'ın Hamas'a baskısının sonucu olduğunu iddia etti. İsrail'e göre Mısır, Hamas'la İsrail arasında arabuluculuk yapıyor. Hamas ise iddiaları yalanladı.Filistin hafta başında son yılların en kanlı gününü yaşadı. 60'tan fazla kişinin öldüğü "Kanlı Pazartesi"nin ardından İsrail-Gazze sınırı sakinleşti.
Bölgeden gelen son bilgilere göre sınırdaki protesto kamplarının sayısı iki gün içinde azaldı. Altı haftadır süren protestoların kısa sürede yatışmasında Mısır'ın müdahalesinin etkili olduğu iddia ediliyor.
Mısır, İsrail, Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapıyor. Hamas lideri İsmail Haniye pazar günü Mısır'a gitti. İsrail İstihbarat Bakanı İsrael Katz'a göre, Mısır istihbarat şefi Haniye'yi uyardı.
Mısırlı yetkili, Hamas liderine "Protestolar devam ederse, İsrail'in daha sert tedbirlerle yanıt vereceğini, Mısır'ın yardımcı olamayacağını" söyledi.
İsrailli bakan Katz'ın sözlerine Mısır'dan bir açıklama gelmedi ancak Hamas cephesi iddiayı yalanladı. Sınırdaki gösterici sayısı azalsa da protestoların devam edeceği belirtildi.
Sayının azalmasında Ramazan ayının başlamasının da etkili olduğu söyleniyor.
Hamas, orucun dikkate alınacağını ancak gösterilerin haziran başına kadar süreceğini duyurdu.
Filistinlilerin "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adını verdiği protesto gösterileri 30 Mart'ta başladı.
Altı haftadır süren protestolarda bugüne kadar 60'ı pazartesi günü olmak üzere 107 gösterici hayatını kaybetti. Hamas, pazartesi gününden bu yana ölen 62 kişiden 50'sinin Hamas üyesi olduğunu açıkladı.
Sınır sakin ancak İsrail uçakları, gece Gazze şeridinin kuzeyinde dört Hamas hedefini vurdu.
İsrail, bombardımanın sınır kenti Sderot'a yöanelik yoğun makineli tüfek ateşine misilleme olduğunu açıkladı. Saldırıda bir Filistinli hafif yaralandı.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu