İsrail parlamentosunda Birleşik Arap Listesi'nden Masud Ganaim, 'Yahudi ulus devlet' yasasının İsrail'in işgalindeki tüm topraklar için tehdit oluşturduğunu belirtti.
Ganaim, "Bu yasa İsrail'in bugüne kadar işgal ettiği tüm topraklar için tehdit oluşturuyor. Zira bu yasa sadece İsrail'in 1948 sınırları için değil, 1967 ve sonrasında işgal edilen topraklar için de geçerli. Yasa, bu topraklarda sadece Yahudilerin haklarının olduğunu ilan ediyor. Arap, Filistinliler ve diğerlerinin ise hiçbir hakkı yok. Şimdi tüm bu insanlar ulusal azınlık kategorisine geçiyor. Kabul edilen yasa şöyle anlaşılmalı: Filistinlilerin artık hiçbir toprak hakkı yok, onlar Yahudilerle birlikte yaşayabilir ama hakları kısıtlı" dedi.

'FİLİSTİNLİLER FİZİKSEL OLARAK KOVULMUYOR AMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR'
Devletin yasal alanının temelini oluşturacak anayasal kanunun kabul edildiğini dile getiren Ganaim, "Devletin diğer tüm yasaları da anayasaya dayanıyor. Yasanın metninde bir kez bile olsun ‘demokratik' veya ‘eşit haklar' kelimeleri geçmiyor. Ancak hiç durmadan ‘Yahudi', ‘Yahudiler', ‘Yahudilere' tekrarlanıyor. Netanyahu'nun İsrail'i Yahudi ulusal devletine dönüştürdüğü bir dönüş adımını görüyoruz. Filistinliler fiziksel olarak ülkeden kovulmuyor ama hakları elinden alınıyor" ifadelerini kullandı.

'HAYIR' OYU KULLANANLARIN TÜMÜ ARAP'
İsrail parlamentosunun 119 vekilinden 55'inin tasarıya karşı çıktığını hatırlatan Ganaim, ‘hayır' oyu kullananların tümünün Arap belirterek şunu dedi: "Bazı vekiller kendi sebeplerden dolayı bu yasaya karşı oy kullandı. Misal, bu yasa demokratik değil, bu yüzden bazı vekiller ona destek vermedi. Biz ise İsrail'i Yahudi ulus devleti haline getiren tüm yasalara karşı oy kullanıyoruz".
Bu yasanın ülke içindeki gerilimi tırmandıracağını, galeyanın çıkabileceğini dile getiren Ganaim, "Ama tüm bakanlar Yahudilerin özel hakları ve diğerlerinin kısıtlı haklarını dikkate alarak değişiklikleri kabul edecekler. Bu yüzden hiç bir dava, azınlıkların lehine sonuçlanmayacak. Misal bir kavgaya bakan mahkeme, bu yasadan sonra kimin tarafını tutacak?"
İsrail parlamentosu (Knesset), tartışmalara neden olan 'Yahudi ulus devlet' yasasını kabul etmişti. Arap milletvekilleri ve Filistinliler ise 'ırkçı' olarak nitelendirdikleri yasanın 'ülkedeki apartheid uygulamasını yasallaştırdığını' söylemişti.
Ayrıntılar VARTAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu