İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili bir soruya yanıt verirken "diktatör" ifadesini kullandı. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Draghi'nin Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz" dedi.
Mario Draghi dün Roma'da düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Türkiye ziyareti sırasında yaşanan protokol tartışmalarıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı.
Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde ayakta kaldığı görüntülerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen'ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu "diktatör" diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız."
Çavuşoğlu: Çirkin ve hadsiz ifadeleri kınıyor, kendisine iade ediyoruz
Türkiye, Draghi'nin açıklaması sonrası İtalya'ya sert tepki gösterdi.
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Draghi'yi eleştirdi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara ziyareti sırasında yalnızca Michel'e Erdoğan'ın yanında, bayrakların önünde bir koltuk ayrılmış, Von der Leyen bir süre tereddüt eder şekilde ayakta durduktan sonra kanepeye oturmuştu.
İtalya basını 'protokol' haberini baş sayfadan gördü
Başta Avrupa olmak üzere dünya basınında geniş yer bulan bu olay bugünkü İtalyan gazetelerinin birçoğunda da baş sayfada yer aldı. İtalyan basınında ağırlıkla Türkiye'yi ve Erdoğan'ı eleştiren yorum ve analizler yayımlandı. "Sofa-gate" (kanepe vakası) diye nitelenen olaya, "maçoluk" ve "aşağılama" gibi ifadelerle gazetelerde yer verildi.
Şubat ayında İtalya Başbakanı olan eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, daha önce de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı nedeniyle Erdoğan'ı eleştirmişti.
Mario Draghi geçen ay yapılan AB zirvesi öncesi İtalya Parlamentosu'nda konuşurken, önceki gün Erdoğan ile telefonda görüştüğünü söylemiş ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bölücü girişimlerden kaçınmanın önemini ve insan haklarına saygının gerekliliğini ele aldım" demişti.
Draghi ayrıca, "Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması vahim bir geri adım teşkil ediyor. Kadınların şiddetten korunması ve genel olarak tüm ülkelerde insan haklarının savunulması temel bir Avrupa değeridir. Hatta bunun da ötesinde, AB için kimliksel önemde bir değerdir" diye konuşmuştu.
Draghi, 17 Şubat'ta Senato'da yeni hükümetin programını açıklarken de, "Bir NATO ortağı ve müttefiki olan Türkiye ile AB arasında daha adil bir diyaloğun tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz" demişti.

(BBC)

Editör: Mehmet Kasimoglu