Heyecanla beklenen 21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması Kanlı Ay tutulması Türkiye ve KKTC'de saat 20.13'te başladı. Kanlı Ay tutulması şu an Antartika, Avustralya, Asya Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusuyla Türkye ve KKTC genelinde izleniyor.
Bu gece, yani 27 Temmuz'da gezegenimizin tek uydusu Ay Dünya'ya yakın bir konuma ulaşacak ve bu tarihte Kanlı Ay Tutulması gerçekleşecek.

AY TUTULMASI SAATLERİ
Kanlı Ay Tutulması, dolunay
Tutulma sırasında Ay 22.30 - 01.13 saatler arasında tamamen karanlığa bürünecek. Gölgeli Ay tutulması ise saat 02.12'de sona erecek.
Tutulma; İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından izlenebiliyor.
Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı: 20.13
Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı: 21.24
Tam Ay tutulmasının başlangıcı: 22.30
Maksimum tutulma anı: 23.21
Tam Ay tutulmasının bitişi: 00.13

Benzer bir tarihte ise Mars, 15 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Kızıl Gezegen, 31 Temmuz 2018'de, Dünya'ya 57,6 kilometre yaklaşmış olacak. Başka bir deyişle Kanlı Ay Tutulması gözlemlenmeye başladığı anlarda Ay ile birlikte Mars'ta gökyüzünde hemen Ay'ın altında rahat bir şekilde gözlemlenebilecek bir konuma gelecek. 

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Kanlı Ay Tutulması Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlığa bürüyerek Tam Ay Tutulması yaşandığı zaman gerçekleşir ve bu sebeple Ay kırmızı renk görünür.
Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar.
Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.

KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE ve KKTC'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?
Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma saat 20.13'de başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erecek. Tutulma Türkiye ve KKTC'den kısmen izlenebilecek.
Bu yüzyılın en uzun süreli Ay tutulması 1 saat 43 dakika devam edecek. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma saat 20.13'de başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erecek.
Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında ay tamamen karacak.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu