Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'ye yeni bir operasyonun uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. Washington'dan, Amerikan yönetiminin Esad yönetimine verdiği destekten ötürü Rusya'ya yeni yaptırım uygulamaya hazırlandığı haberi geldi. Batı'nın Suriye'ye düzenlediği operasyonun ardından tansiyon düşmeye başlasa da karşılıklı açıklamalar sürüyor. Amerikan yönetimi, Moskova'dan Esad'ı müzakere masasına oturtmasını istiyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere, Suriye'ye, bugüne kadarki en büyük müdahalesini yaptı. Esad'ın kimyasal silah kapasitesini hedef alan operasyonun ardından karşılıklı açıklamalar sürüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, batılı ülkeleri uyardı. Putin, "Füze saldırılarının sürmesi halinde uluslararası ilişkilerin koasa sürükleneceğini" söyledi. Putin mesajını, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı telefon konuşmasında verdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, ikili, Batı'nın müdahalesinin, Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabalarına zarar verdiği görüşünde birleşti.
Putin'in açıklamasını Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Nikki Haley'nin sözleri izledi. Haley, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Esad yönetimine verdiği destekten dolayı Rusya'ya yeni yaptırımlar hazırladığını duyurdu. Amerikalı büyükelçi, Rusya'nın Esad yönetimini Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında müzakere masasına getirmesi gerektiğini söyledi. Washington'ın Esad'le birebir görüşme yapmayacağını belirtti.
Haley'den önce Moskova'dan uzlaşmacı açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, Moskova'nın Batı ile siyasi ilişkileri geliştirmek için her çabayı göstereceğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'dan da ılımlı açıklamalar geldi. Johnson, Esad yönetimine yönelik şimdilik yeni bir operasyonun planlanmadığını söyledi. İngiliz bakan, operasyonun amacının Suriye'de rejim değişikliği olmadığını belirtti.
Operasyona katılan üç ülke, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yeni bir tasarı sundu. Tasarıda, Şam yakınlarındaki duma bölgesine yönelik kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bağımsız bir araştırma yürütülmesi çağrısı yinelendi. Rusya tasarıyı inceleyeceğini ancak uzlaşmaya varmanın zor olduğunu açıkladı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise Şam'da Rus milletvekillerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Rus haber ajansları, Esad'ın ruh halinin iyi olduğunu, Sovyet döneminden kalma hava savunma sistemini övdüğünü duyurdu.
Esad'ın açıklanmayan bir tarihte Rusya'yı ziyaret edeceği belirtildi.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu