“Türkiye, hazır olduğunda ya kendi kıta sahanlığı içerisinde gördüğü ya da Kıbrıs’ın güneyindeki parsellerde sondaj yaparak taciz edecek”
“Poseidon EastMed boru hattı projesinin güzergahının Türkiye’nin menzili dışına çekilmesini istedi”
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak EastMed boru hattı projesinin inşaatını ve yönetimini üstlenecek hiçbir yatırımcı çıkmadığını açıkladı.
Alithia’nın “EastMed Planları Dondu… Dışişleri Bakanı Yatırımcıların Projenin İnşası ve Yönetimine Talip Olmadığını İtiraf Etti” başlıklı haberine göre, Kasulidis, EastMed boru hattındaki gelişmeler ve EuroAsia Interconnector projesinin jeopolitik önemi konusunun ele alındığı Rum Meclisi Dışişleri Komitesi’nde, EastMed’e yatırımcı bulunamadığını, bunun da projenin sürdürülebilirliği açısından kötü bir gösterge olduğunu söyledi.
Kasulidis, yatırımcıların herhangi bir harekette bulunmak için projenin sürdürülebilirlik incelemesini görmeyi bekliyor göründüğüne işaret ederek, Rum yönetiminin, aynı sebeple, AB’nin ilgisi konusunda da temkinli olduğunu söyledi. Kasulidis “Kıbrıs sorununda çabalar ilerlerse doğal gazla ilgili çabalar da ilerleyecek” dedi.
Haravgi’ye göre Kasulidis aynı toplantıda Türkiye’nin, EastMed’in sürdürülebilirliği için çevre araştırması yapmak üzere tuttukları Nautical Geo isimli gemiyi “taciz ettiğini” ileri sürdü.
-“Türkiye gelip sondaj yaparak tacizde bulunacak”
Kasulidis, Türkiye’nin yeni edindiği sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’de kalacağına dair “toksik bir söylemde bulunduğunu” ileri sürerek şunları ekledi:
“Hazır olduğunda gelip, ya kendi kıta sahanlığı içerisinde olduğunu düşündüğü 4, 5 ve 6’ncı parsellerde ya da Eni ve Total’e lisansı verilen Kıbrıs’ın güneyindeki parsellerde sondaj yaparak tacizde bulunmasını bekliyoruz. Nautical Geo gemisinin araştırmalarının önemli bölümü, Türkiye’nin kendi kıta sahanlığının denizdeki uzantısı olarak talep ettiği denizde olduğundan tacizlere maruz kalıyor"
-“İtalyan şirketi EastMed güzergahının değiştirilmesini istedi”
Kasulidis “Poseidon şirketinin EastMed boru hattı projesinin güzergahını, Türkiye’nin taciz menzilindeki bölgeleri bypass ederek Mısır ve Kıbrıs MEB’lerinin sınırı üzerinden geçip Girit’e ilerleyecek şekilde değiştirmek istediği söylendi, Kıbrıs hükümeti rıza göstermedi” ifadesini de kullandı.
-Tek çare Mısır
Öte yandan, Politis, 12’nci parselin “Afrodit” yatağında keşfedilen 4,5 trilyon metreküp doğal gazın nakil seçeneklerini, parselin lisans sahibi Amerikan Chevron şirketi yetkilileriyle görüşen Rum Hidrokarbon Şirketi (EYK) yetkililerinin, Mısır’ı tek seçenek gördüğüne işaret etti.
Habere göre, nakille ilgili çeşitli seçeneklerin tek ortak paydası, doğal gazın önceki planlarda olduğu gibi Mısır’a nakledilmesi. Şu anda hem şirketlerin bir sonraki adıma geçmesini sağlayacak, hem de Rum yönetiminin de faydalanacağı şekilde bir nakil yöntemi araştırılıyor.  
Afrodit’teki 4,5 trilyon metreküp doğal gazın Rum piyasasına göre çok fazla olduğundan enerji şirketlerinin menfaatine gelecek şekilde ekonomik ortam yaratılmasının zor olduğuna dikkat çeken EYK yetkilileri, yerel piyasa için gereken doğal gaz miktarının sadece bir trilyon metreküp olduğunu, geriye kalan miktarın Mısır piyasasına nakledilmesi gerektiğini belirtti.
Yetkililer, doğal gaz ve genel enerji piyasasının, şirketlerin bundan sonra atacağı adımların fiyat artışlarını belirliyor olacağını ve bu dönemde uluslararası lanada yeni enerji projelerine yatırımların azaldığını hatırlattı. EYK yetkilileri çok derinde olması ve Mısır’a nakil altyapısı olmamasının Afrodit yatağının değerlendirilmesinde gecikmeye sebep olduğunu belirtmekle birlikte yatağın değerlendirilmesine 2026’ya kadar başlanmasının beklendiğini savundu. 
-DİKO ve ELAM
Fileleftheros’a göre, DİKO Milletvekili Hristiana Erotokritu, Afrodit yatağının değerlendirilmesinde yıllar süren gecikme olduğuna dikkat çekerek, Rum yönetimini Leviathan yatağıyla komşu olan Afrodit yatağının müşterek değerlendirilmesi konusunda İsrail ile anlaşma yapmaya çağırdı.
Hem şirketler, hem de devletler düzeyinde karar alınması gerektiğini belirten Erotokritu, şirketler anlaşamazsa Afrodit’i 2011’den beri esir tutan sorunu devletlerin çözeceğini kaydetti.
Erotokritu, Afrodit havzasının en kısa sürede bir boru hattıyla Mısır’a bağlanması gerektiğini belirterek, “Hükümet müşterek değerlendirme konusunda süratle anlaşmaya varmazsa treni kaçıracağız” uyarısında bulundu. Rum yönetiminin kısa süre önce yapılan AB-İsrail-Mısır anlaşması dışında kaldığını da hatırlattı.
ELAM Başkanı Hristos Hristu ise “gerek EastMed prosedürü, gerek hükümetin sunduğu alternatif öneriler aracılığıyla Kıbrıs MEB’indeki hidrokarbon süratle değerlendirilmelidir” dedi.
Kasulidis’in, EastMed'in sürdürülebilirliğine ilişkin araştırmaların Türkiye tarafından engellendiği yönündeki iddiaları hatırlatarak, “Peki Kıbrıs Cumhuriyeti olarak, geriye kalan AB ülkelerinden destek istemek için biz ne yapıyoruz?  Peki, bir ülkenin, kendisinin finanse ettiği bir prosedür hilafına yayılmacı ve revizyonist politika uyguladığını gören AB ne yapıyor?” diye sordu.
 

Editör: Mehmet Kasimoglu