Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Türkiye'ye ilişkin bir karar almayacaklarını, ancak bu konuda diğer üye ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının görüşlerini dinlemek istediğini söyledi.
Merkel, yayınlanan haftalık video mesajında, gelecek hafta yapılacak zirvede ele alınacak konulara ilişkin sorularını cevapladı.
"Zirvede, Türkiye ilişkileri de görüşülecek. Türkiye ile yapılan katılım müzakerelerinin kesilmesi için çaba sarf edecek misiniz?" sorusuna Merkel, Türkiye konusunun zirvede görüşülmesini kendisinin sağladığını ifade etti.

İngiltere'nin AB'den ayrılması konusu da ele alınacak
AB Komisyonundan Türkiye konusunun da değerlendirildiği bir rapor hazırlanmasını istediklerini belirten Merkel, "Elbette henüz burada bir karar vermeyeceğiz. Ancak Türkiye ile ikili ilişkileri nasıl gördükleri ve gerektiğinde bunlardan nasıl sonuçlar çıkarabileceğimiz konusunda mevkidaşlarımın da görüşlerini dinlemek isterim. Somut kararlar değil, açık bir tartışma bekliyorum." diye konuştu.
AB üyesi ülkelerde iltica ve sığınmacı politikasında büyük görüş ayrılıklarının bulunduğuna dikkati çeken Merkel, bu konuda yükün adil şekilde dağıtılmasından ve AB Sınır Koruma Ajansının (Frontex) güçlendirilmesi gibi önlemler alınmasından yana olduğunu söyledi.
Merkel, İtalya, Yunanistan ve İspanya'dan Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması konusunun henüz çözülemediğini belirtti. 
Merkel, zirvede ayrıca, İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunun da ele alınacağını ifade etti.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu