MISIR İLE RUSYA, İLK NÜKLEER SANTRALİN KURULMASINI ÖNGÖREN ANLAŞMAYI İMZALADI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko ile Mısır'ın kuzeybatısında ilk nükleer santralin kurulması için anlaşma yaptı.

Mısır televizyonunun yayınladığı basın toplantısı sırasında Sisi, Ed-Dab'a bölgesinde 44 bin 800 megavat elektrik üretimi yapacak bir nükleer santralin kurulmasını öngören Rusya-Mısır anlaşmasını imzaladı.

Santralin inşa kararı alınırken yapılan incelemelerde, tüm değerlendirmelerin dikkate alındığını ifade eden Sisi, Rusya'nın teklifinin ekonomik açıdan çok iyi bir teklif olduğunu belirtti. Sisi santralin maliyetinin 35 yılda santralde üretilen elektrikle ödeneceğini söyledi.

Nükleer enerjinin barışçıl kullanımıyla alakalı bilgi edindiklerini, gençlerin ve ilgili kişilerin bu alanda eğitildiklerini kaydeden Sisi, Rusya'ya uçakta hayatını kaybedenler için taziye dileklerinde bulunarak, "Terörle mücadele çabalarının birleştirilmesi gerekir" dedi.

Rosatom'un, nükleer santral inşa projesi kapsamında Mısırla müzakereler yürüten tek Rus şirketi olduğu belirtiliyor.

Mısır ile Rusya arasında, 10 Şubat'ta nükleer santral kurulmasını içeren mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Mısır'ın 1986'da başlatmayı planladığı Dab'a Nükleer Enerji Santrali Projesi, o dönemde meydana gelen Çernobil faciası ve finansman eksikliği nedeniyle gündemden düşmüştü. Mısır'da son dönemde yaşanan enerji sıkıntısı, nükleer enerji alanında söz konusu projeyi yeniden gündeme getirmişti.

(TAK)

Editör: Mehmet Kasimoglu